U Prijedoru danas počinje isplata sredstava privrednim subjektima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona za šta je u budžetu grada za ovu godinu predviđeno 200.000 KM, izjavio je danas vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za privredu i preduzetništvo Rade Rosić.

osić je naveo da je za ovu vrstu pomoći izrađen pravilnik, imenovana komisija i raspisan javni poziv koji je bio otvoren do kraja avgusta i na koji je stiglo 245 prijava, od kojih su 232 ispunile uslove, čime će biti utrošena polovina iznosa predviđenog budžetom.

– Sredstva se dodjeljuju privrednim subjektima kojima je bio zabranjen ili ograničen rad u ovoj godini i uglavnom su to frizeri, kozmetičari i ugostitelji. Fiksni dio je 300 KM po privrednom subjektu, a varijabilni 50 KM po zaposlenom radniku – rekao je Rosić na konferenciji za medije u Prijedoru.

On je naglasio da je ovo samo jedan dio sredstava koja će iz budžeta grada biti dodijeljena privrednim subjektima.

– Završen je javni poziv za dodjelu sredstava za samozapošljavnje, zapošljavanje novih radnika i za nabavku opreme, mašina i alata i komisija trenutno obrađuje prijave, a nadam se da ćemo krajem ovog ili početkom narednog mjeseca vršiti isplatu i tih sredstava – rekao je Rosić.

Prema njegovim riječima, za ove vrste podsticaja namijenjeno je ukupno 300.000 KM iz budžeta grada, ali da broj zahtjeva ove godine znatno premašuje taj iznos.

– Kroz rebalans budžeta grada pokušaćemo obezbijediti dodatna sredstva kako bi obuhvat bio što veći – istakao je Rosić.

On je najavio da će biti raspisana još dva javna poziva za privredne subjekte, i to za prekvalifikaciju i stručno usavršavnje radnika i za internacionalno povezivanje privrednih subjekata, što je ranije rađeno putem projekata, a od prošle godine se radi u saradnji sa Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” i srednjim školama.

– Ova godina je bila mnogo bolja u odnosu na prošlu što se tiče privrednih subjekata i mislim da ćemo pokušati da izađemo u susret što većem broju njih. Treba napomenuti da se radi analiza stanja privrede i preduzetništva. Pokušaćemo definisati set mjera za unapređenje privrede za naredni period, što uključuje i neke nove mjere i podsticaje – naglasio je Rosić.

Autor: SRNA/Srpskainfo