U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka formiran je predmet protiv direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Istupe i informacije koje je Aleksandar Zolak iznio u javnost u narednom vremenu tumačiće tužilac. U krivičnoj prijavi, koju je podnijela Vlada Republike Srpske, stoji i da je Zolak duži period u javnost iznosio netačne, dvosmislene i neprovjerene informacije u vezi sa upotrebom kiseonika u bolnicama.

Informacije koje je Zolak iznosio, kako kažu u Vladi, bile su suprotne utvrđenom činjeničnom stanju od stručnih institucija. S istupima je nastavio i nakon što su rezultati analize i ispitivanja jasno pokazali da se koristi kiseonik koji ispunjava sve propisane uslove za liječenje pacijenata.
Oni koji vrše javne funkcije valjalo bi da više računa vode o izjavama koje daju. Njihove riječi imaju veliku težinu, poruka je advokata. Zato za sve što izgovore, treba da imaju i činjenično i pravno utemeljenje.
“Ako neko tvrdi suprotno, mora na adekvatan način to da potkrijepi i utemelji. Ako to nije slučaj, postoji mogućnost da nadležni pravosudni organi, između ostalog i tužilaštva, da provedu odgovarajuće procedure, da otvaraju istrage i da eventualno procesuiraju takve situacije. Naravno da pravna kvalifikacija zavisi od postupajućeg tužioca”, kaže Željko Bubić, advokat.
Vlada Republike Srpske uputila je u petak krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv Zolaka zbog izvršenog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz Člana 315 Krivičnog zakonika Republike Srpske.
Iako je Agencija na čelu sa Zolakom dovela do toga da kiseonika u Srpskoj gotovo nestane, a da životi građana vise o koncu, do danas nije ponudila ni jedno rješenje problema. U isto vrijeme, Zolak je odgovarao samo medijima koji su bliži njemu. Za druge je njegov broj bio nedostupan, pa tako i za ATV.
Izvor: ATV