iječ je o dugu za zdravstveno osiguranje 368 osoba koje su bile korisnici Centra za socijalni rad. Ova ustanova i Grad Prijedor moraju da ga plate u roku od 30 dana nakon što im bude dostavljeno rješenje.

Ovaj dug nastao je za kontrolisani period od januara 2009. do oktobra 2012. godine, i to u iznosu od 359.877 KM. Budući da se CSR žalio na rješenje prve poreske kontrole, postupak je sudskom odlukom vraćen na ponovno postupanje.

Žalba

Međutim, i nakon nove kontrole 2019, kojom su utvrđene još veće obaveze ove ustanove, i dok su kamate na dug svakodnevno rasle, prijedorski Centar se ponovo žalio.

Njihova žalba je više od godinu i po dana bila u Ministarstvu finansija RS.

Iz prijedorskog CSR su za Srpskainfo saopštili da je Ministarstvo finansija RS u avgustu odlučilo da se predmet vrati prvostepenom organu na ponovni postupak.

Inspektori Poreske uprave nisu gubili vrijeme i već su 7. oktobra ponovo obavili kontrolu.

Iz Poreske uprave RS su za Srpskainfo saopštili da je Javna ustanova Centar za socijalni rad Prijedor kao poreski obveznik bila u obavezi da uplati doprinose za zdravstveno osiguranje osoba koje su korisnici prava iz Zakona o socijalnoj zaštiti, a nisu osigurana po drugom osnovu. To se naravno odnosi na kontrolisani period od tri godine i 10 mjeseci.

– U ponovljenom postupku utvrđen je manji iznos poreskog duga za 35.001 KM iz razloga što 23 osobe nisu bila odjavljene kao korisnici prava na zdravstveno osiguranje, a što je JU Centar za socijalni rad Prijedor dokumenentovala rješenjem o prestanku prava na zdravstveno osiguranje. To je u ponovljenom postupku od strane ovlaštenih inspektora i uvaženo – objašnjavaju iz Poreske uprave RS.

Krivična prijava

Dodaju da su obaveze po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje utvrđene na osnovu zakonskih propisa koji su u to vrijeme bili na snazi i da ne postoji mogućnost njihovog neplaćanja.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Žarko Kovačević

Za dug ove javne ustanove posebno se interesuje zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević, koji obavlja i dužnost gradonačelnika nakon ostavke Dalibora Pavlovića na ovu funkciju. Kovačević je kadar Ujedinjene Srpske i upravo ovoj partiji pripala je fotelja direktora CSR, u koju je sjeo Milorad Radić.

Kovačević je i na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon preuzimanja dužnosti gradonačelnika pričao o dugu CSR.

Podsjetio je da je ovaj dug nastao tokom prethodnih godina i da je zbog toga predao krivičnu prijavu Tužilaštvu Prijedor protiv svih bivših direktora CSR, šefova stručnih službi i bivših gradonačelnika, koji su, kako tvrdi, za ovo znali.

– Mislim da je neko svjesno svih ovih godina razvlačio taj slučaj, da je znao da pisanjem žalbi neće dobiti ništa osim što će taj postupak trajati godinama i uzrokovati štetu koja nije par stotina hiljada maraka, nego 1.532.614 KM. Sada imamo treći put rješenje Poreske uprave i imamo kamatu svaki dan od 0,03 odsto, odnosno 450 KM svaki dan – rekao je Kovačević.

Dodao je da nije u redu da ovaj dug plate svi građani Prijedora.

– Piše u obrazloženju da je ovo klasično nepridržavanje zakonskih odredbi. Kako onda može biti da neko ne poštuje zakon, a da nije napravio prekršaj ili krivično djelo, a svaka šteta preko 10.000 KM jeste krivično djelo?! Pitanje za Tužilaštvo je koliko će njima trebati vremena da se oglase. Ako je neko kriv za ovo, onda ne treba platiti grad, neka se plijeni imovina onoga ko se proglasi krivim – smatra on.

POD UPITNIKOM I IMOVINA CENTRA

Zamjenik gradonačelnika Prijedora, Žarko Kovačević, naveo je da će narednih par mjeseci javno pričati o kriminalu, nezakonitim radnjama, utajama porezama i nesavjesnom radu u službi.

– Sa pitanjem imovine CSR ću se lično zabaviti u narednom periodu pa ćemo vidjeti koliko CSR ima imovine, gdje je, u kakvom stanju i kako se s njom raspolaže, da li je bilo prodaje stanova, kome, da li je ispoštovana procedura pri prodaji tih stanova, da li je bilo kupovine zemljišta, da li je bilo otuđenja prije nego što je Centar ušao u vlasništvo. Sve ćemo pogledati pa ćemo vidjeti šta je ko radio, ali ovo će biti političke, a ne privatne afere, to je odvratno – istakao je on.

Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Prijedor, Milorad Radić, ranije je rekao da je godišnji budžet ove ustanove oko 1,2 milion KM, koje troše za funkcionisanje ustanove i plate zaposlenih.

Izvor: Srpskainfo