Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je “Otvoreni Balkan” prilika da svi mogu da zarađuju više, te da ne vidi smisao njegovog odbijanja i da nije čuo nijedan argument protiv toga.

Vučić je naglasio da je “Otvoreni Balkan” više od berlinskog procesa koji otvara još bližu saradnju, šire mogućnosti i veće povjerenje.

On je istakao da ne može da razumije hajku koja se vodi protiv ovog projekta.

– Ovo mi sami pravimo, i sami odlučujemo – rekao je Vučić za Dnevni avaz i upitao zašto bilo ko od Bošnjaka ima nešto protiv.

On je naveo da Srbija danas radi sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom na tome da tokom 2023. godine potpuno izbriše granice i omogući slobodno kretanje državljana tih zemalja.

– Imate međunarodno ustanovljene granice, dakle međunarodno priznate zemlje. A vi time olakšavate Bošnjacima koji bi iz Pazara, Sjenice, Tutina uvijek došli u BiH ili obrnuto. Imate veliki broj Srba koji bi iz Bijeljine, Banjaluke da idu za Beograd bez granica, i obrnuto. To bi sve značilo našim ekonomijama – rekao je Vučić.

On je upitao da li neko 30 godina nakon rata ne može da razumije da se mora ekonomski povezivati i da će izjednačavanje poreza, carina, podsticaja za dolazak investitora donijeti mnogo više drugim zemljama u regionu nego Srbiji.

Govoreći o gradnji auto-puta, Vučić je naveo da Srbija tokom sljedeće godine završava trasu do Požege.

– Odatle možemo raditi od Kotromana do Višegrada auto-put. Odatle je samo 100 kilometara, 97-98 kilometara, zavisi koji pravac uzmete do Sarajeva. Time postižemo dvije velike stvari. Približićemo time Sarajevo i Beograd da će biti manje od tri časa, i to normalne vožnje – kaže Vučić.

Autor: SRNA/RTRS