Činjenica je da internet ima brojne prednosti, ali i mane. Sve je više i u funkciji obavljanja školskih zadataka. Učenici prijedorskih škola priznaju da često koriste internet i društvene mreže prilikom učenja, ali i u svakodnevnoj komunikaciji. Svjesni su, kažu, i opasnosti koje nosi visoka tehnologija, ali nije lako oduprijeti se modernom vremenu.

Prosvjetni radnici naglašavaju da je realnost da se društvene mreže zauzele centralno mjesto u životima omladine i da polako, ali sigurno ulaze i u obrazovni sistem. Kako kažu, pandemija je to najbolje pokazala i mogućnost organizovanja nastave na daljinu primjer je dobrobit digitalnih tehnologija. Kao jedan u nizu problema prilikom korištenja interneta i društvenih mreža, prosvjetari ističu neopreznost mladih i neshvatanje do kojih posljedica može doći.

Psiholozi smatraju da je jedno od mogućih rješenja problema ovisnosti o društvenim mrežama i internetu da roditelji na vrijeme postave granice, a da djeca shvate da i u digitalnom svijetu postoje opasnosti, odgovornosti i određena pravila.

Izvor: Kozarski