Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je da će protjerati iz zemlje ambasadore 10 država, uključujući i SAD, koji su pozvali da se oslobodi borac za ljudska prava Osman Kavala.

– Zašto tih 10 ambasadora daju takve izjave? Rekao sam našem Ministarstvu spoljnih poslova da nemamo taj luksuz da ih primamo u svoju zemlju. Zar je vaš posao da držite lekcije Turskoj? Ko mislite da ste? Ostavite Kavalu. Zar vi u vašim zemljama ostavljate ubice, teroriste i bandite? Oni uvijek odgovaraju: “Sud je nezavisan”. Znači vaš sud je nezavisan, a naš je, znači, zavisan? Naš sud je najbolji primjer nezavisnosti – rekao je Erdogan turskim novinarima u avionu dok se vraćao iz posjete afričkim zemljama, prenijela je televizija Haberturk.

Osman Kavala je poznati turski aktivista za ljudska prava, osnivač kulturne fondacije “Anadolu Kultur” koja podržava, između ostalog, projekte etničkih i vjerskih manjina.

U februaru 2020. godine turski sud je oslobodio Kavalu optužbi za umiješanost u pokušaj svrgavanja vlade tokom protesta u istanbulskom parku Gezi 2013. godine, ali je istog dana tužilaštvo u Istanbulu izdalo novi nalog za njegovo hapšenje. Protiv Kavale su podignute nove optužbe, ovog puta za učešće u pokušaju državnog udara u Turskoj u julu 2016. godine.

Ranije su ambasadori 10 zemalja – Kanade, Francuske, Finske, Danske, Njemačke, Novog Zelanda, Norveške, Švedske i SAD pozvali Tursku da oslobodi Kavalu. Nakon toga je MIP Turske pozvao na razgovor ambasadore tih zemalja, podsjetivši ih na potrebu poštovanja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Izvor: Sputnjik