Član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Milovan Bjelica izjavio da Narodna skupština Republike Srpske mora zauvijek da ostane glavno mjesto odlučivanja o Srpskoj i poručio da nije skup nijedan element zaštite konstitutivnosti i vitalnog nacionalnog interesa.

Bjelica je istakao da je Skupština srpskog naroda u BiH osnovana je 1991. godine, nakon što je bivša BiH propala jer su politička prava i konstutivnost Srba bili pogaženi.

On kaže da je Skupština tražila samo ono što je dozvoljeno drugima, a što su ti drugi, uključujući i međunarodnu zajednicu, prihvatili tek nakon silnih ratnih žrtava i razaranja.

“Sada i zauvijek taj zakonodavni organ i osnova državotvornih organa Srba sa ove strane Drine mora da ostane glavno mjesto razgovora, rasprave i donošenja odluka o Republici Srpskoj”, izjavio je Bjelica Srni povodom 30 godina postojanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, nikakve ambasade, komiteti i kafanski sastanci ne smiju da zamijene i obesmisle Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Bjelica je ukazao da nijedan element zaštite konstitutivnosti i vitalnog nacionalnog interesa nije skup. “Skupo je preglasavanje, zanemarivanje prava i nametanje odluka”, ocijenio je Bjelica, koji je i načelnik opštine Sokolac.

On je podsjetio da je Skupština srpskog naroda u BiH proglašena 24. oktobra 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Bjelica napominje da je SDS organizovao demokratski, a potom državotorni i oslobodilački pokret Srba u BiH.

“Nastavljajući najbolje tradicije Srpske narodne organizacije sa početka 20. vijeka, SDS je želio i izborio demokratiju, jedinstvenu jugoslovensku, odnosno srpsku državu i politička prava za Srbe i u Srpskoj Krajini i u tadašnjoj BiH”, naveo je Bjelica.

Prva Skupština srpskog naroda u BiH održana je 24. oktobra 1991. godine i tada su poslanici usvojili konstitutivnu deklaraciju i imenovali komisiju za plebiscit srpskog naroda u BiH o ostanku u Jugoslaviji.

U skladu sa odlukama Skupštine, 9. i 10. novembra 1991. godine održan je referendum na kojem su se Srbi izjasnili o ostanku u Jugoslaviji. Skupština je konstituisana kao “najviši predstavnički i zakonodavni organ srpskog naroda u BiH”.

“Bavila se pitanjima koja se odnose na ostvarivanje ravnopravnosti srpskog naroda sa ostalim narodima i narodnostima i štitila interese srpskog naroda ukoliko su oni ugroženi odlukama tadašnje Skupštine SR BiH, u kojoj su predstavnici Muslimana i Hrvata donosili akte preglasavanjem Srba”, naglasio je Bjelica.

Narodna skupština je formirana 24. oktobra 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u BiH.

Skupština srpskog naroda u BiH proglašena je nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Od njenog proglašenja, administrativno sjedište Skupštine bilo je u Sarajevu, da bi nakon izbijanja ratnog sukoba bilo izmješteno na Pale, a od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske premješteno je u Banjaluku, gdje se i danas nalazi.

Autor: SRNA/ATV