Potpredsjednik SDP, Vojin Mijatović izjavio je sinoć kako bi prvi obukao „uniformu BiH i branio je ukoliko dođe do rata zbog posljednjih poteza vlasti Srpske koja želi da vrati nadležnosti koje je imala potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

va njegova izjava izazvala je oštre reakcije javnosti u Republici Srpskoj, a mnogi na društvenim mrežama su upitali da li to znači da bi Mijatović branio BiH od Republike Srpske?

Mijatović je, naime, gostujući na Fejs televiziji u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića komentarisao najave lidera SNSD, Milorada Dodika da će se „Republika Srpska povući iz institucija BiH koje nisu predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom“. Dodika je nazvao „luđakom“ koji narušava ustavni poredak BiH, te naveo da su lider SNSD i vladajuća koalicija u Srpskoj najveća prijetnja miru.

– Ne daj Bože, da počne rat, prvi ću obući uniformu Bosne i Hercegovine i braniti ovu državu. Mir u BiH nema cijenu. Lako ćemo se mi obračunati s kriminalcima, Dodik je prvi put konkretno krenuo s udarom na Ustav BiH – naveo je Mijatović. On je rekao da ga dnevno zove hiljade ljudi samo s jednim pitanjem – hoće li biti rata?

– Neće biti rata, ne smijemo to dopustiti – rekao je Mijatović.

On je još poručio da će SDP u ponedeljak podnijeti krivične prijave protiv premijera Radovana Viškovića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića, predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića i rukovodstva parlamenta Srpske zbog, kako je rekao, “antiustavnog djelovanja”.

Izvor: Srpskainfo