U protekla 24 časa, korona virus u Srpskoj potvrđen je kod još 250 osoba ili 32,5 odsto onih koji su testirani zbog sumnje na SARS-Cov-2.

Među njima, zaraza je otkrivena i kod 37 djece i tinejdžere, što znači da je svaki sedmi pozitivni na koronu iz ovih kategorija.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, korona virus je u protekla 24 časa potvrđen kod jednog djeteta vrtićkog uzrasta, 14 osonovaca, te 22 srednjoškolca.

Od početka epidemije, SARS-CoV-2 je otkriven kod ukupno 603 djeteta uzrasta do pet godina, njih 2.202 dobi od šest do 14 i 2.712 starosti od 15 do 19 godina.

Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva zaraze od početka epidemije, 6,5 odsto su predškolci, osnovci i srednjoškolci, piše “Srpskainfo“.

Djeca starija od 12 godina u Republici Srpskoj mogu da se vakcinišu, a ljekari objašnjavaju da se tako štiti njihovo zdravlje, te smanjuje mogućnost da oni prenose zarazu na starije koji nisu zaštićeni od ove opasne infekcije i kod kojih može da se razvije teška i po život opasna forma kovida.

,,Rizik prenosa postoji, posebno zato što djeca u tom uzrastu imaju želju za što većim druženjem, što je prirodno. Takođe, postoji mogućnost da, zbog blaže kliničke slike ili neprepoznavanja kliničke slike, prenesu infekciju onima koji nisu vakcinisani. S druge strane, deca manje obolevaju i imaju blažu kliničku sliku u odnosu na starije”, ističu ljekari.

Na sreću, od početka epidemije od posljedica kovida u Srpskoj nije preminuo nijedan mališan i tinejdžer.