Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je, povodom obilježavanja 30 godina rada Parlamenta, da je ovo zakonodavno tijelo postalo nezaobilazan faktor u svim procesima u Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske obilježava veliki jubilej – 30 godina postojanja.

– Imaćemo Svečanu akademiji povodom 30 godina rada Parlamenta Srpske. Otvorili smo i izložbu koja govori o istoriji Narodne skupštine. Period od 30 godina nije mali, s obzorim da živimo na prostoru gdje su državne granici trajale jako kratko, čak i manje nego što Srpska postoji – naglasio je Čubrilović u intervjuu za RTRS.

Čubrilović je rekao da Narodna skupština treba da nastavi sa dosadašnjim djelovanjem.

– Treba da budemo zaštitni znak demokratskih procesa na ovim prostorima. Skuština je pokazala svoju efikasnost i u najtežim periodima. Praktično, nema parlamenta u BiH koji se može uporediti sa radom i efikasnošću Narodne skupštine Republike Srpske. Ima mnogo razloga da ova Skupština ostane u funkciji zaštite naših građana – poručio je Čubrilović.

Čubrilović se osvrnuo i na aktuelna događanja u Srpskoj i BiH.

– Uloga Parlamenta je značajna. Srpska u suštini mora da vuče iznuđene poteze i da rješava probleme. Јedan od tih problema je nabavka kiseonika i Narodna skupština je morala reagovati. Imali smo posebnu sjednicu i stvorili uslove da se pitanje kiseonika rješava nesmetano – istakao je Čubrilović.

Istakao da je politizacija zdravlja jako opasna, te dodao da trebaju svi da pomognu zdravstvenim radnicima.

Čubrilović je istakao da Skupština donosi sve odluke u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

– Mi ništa ne radimo što nije definisano Dejtonom. Ne ulazimo u ničije nadleženosti. Ne vidim razloge za osude, sve radimo u skladu sa Ustavom. Ono što dolazi iz Federacije BiH je orkestrirano, ali mene više brine što u Srpskoj postoje oni koji se uklapaju u te orkestrirane napade. Mi bi imali još jači kapacitet da imamo jedinstven nastup vlasti i opozicije – kaže Čubrilović.

Podsjećamo, povodom tri decenije postojanja i rada Narodne skupštine, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci sutra će biti održana Svečana akademija. Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović ranije će se sastati sa predsjednicima Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvanom Pastorom, kao i predsjednicom Srpske Željkom Cvijanović.

Autor: RTRS