Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je Srni da je Skupština srpskog naroda BiH u početku bila glavni temelj, a svih narednih godina do dana današnjeg glavni noseći stub i zaštitnik Republike Srpske.

Povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Narodne Skupštine Republike Srpske, Kalinić je istakao da je kao nekadašnji predsjednik parlamenta u tri mandata ispunjen, prije svega, ponosom što je dao mali doprinos stvaranju Republike Srpske.

– Ispunjava me i radost što je, uprkos svemu, Srpska opstala i što nastavlja život kao slobodna država srpskog naroda na ovim prostorima. Ispunjen sam i tužnim sjećanjem na sve one ljude koji su dali život za našu zemlju ili su ih smrt i druge okolnosti spriječili da danas zajedno sa nama slave 30 godina postojanja Republike Srpske – naglasio je Kalinić.

On je naveo da su Srbi na ovim prostorima odavno željeli da stvore samostalnu i demokratsku državu koja bi štitila njihove nacionalne interese, ali nikada na štetu drugih naroda.

– U drugačijim okolnostima, početkom devedesetih godina prošlog vijeka, oživjela je ta državotvorna ideja. Tada je SDS sa još nekim prosrpskim partijama formirao opštenarodni pokret. U njemu su se našli i desničari i ljevičari, i “četnici i partizani”, i seljaci i intelektualci, i vjernici i ateisti, svi oni koji su odlučili da pruže otpor neravnopravnosti našeg naroda i neprincipijelnom nadglasavanju u tadašnjoj BiH, potiskivanju Srba u stranu i ponavljanju naše tragične istorije – naveo je Kalinić.

Kao i mnogo puta prije toga, rekao je on, ova ideja je mogla doživjeti sudbinu još jedne srpske bune, ali toj političkoj borbi i ne malim žrtvama upravo je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH dalo istorijski bitan legitimitet i legalitet.

– Kao što je u početku bila glavni temelj, tako je svih narednih godina, do dana današnjeg, Skupština bila glavni noseći stub i zaštitnik Republike Srpske. Sve što čini jednu zemlju održivom: od privrednog i finansijskog sistema, odbrane, policije, službi bezbjednosti, obrazovanja, kulture, zdravstva, sistema informisanja… imalo je i danas ima autorizaciju Narodne skupštine – ukazao je Kalinić.

On je ocijenio da bi svi politički akteri morali stalno, a pogotovo sada kada je mnogo toga u vezi sa sudbinom Republike Srpske na opasnom ispitu, da vode računa o nečemu što može biti veoma važno, a to je da se nikada ne smije dozvoliti da unutar parlamenta nastane nepremostiv sukob o vitalnim pitanjima našeg naroda i Srpske.

– To bi neminovno dovelo do urušavanja ove najvažnije institucije naše zemlje. Uništimo li dignitet Narodne skupštine uništićemo i Republiku Srpsku. Kao i prije 30 godina neka narodni poslanici budu spremni da plate najvišu cijenu i podnesu najveću žrtvu da se takva tragedija nikada ne desi – poručio je Kalinić.

Autor: RTRS