Njemačka je svrstala Bosnu i Hercegovinu među zemlje visokog epidemiološkog rizika, što znači da će osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele korona virus morati u desetodnevnu samoizolaciju pri dolasku iz BiH, saopštio je državni Epidemiološki institut “Robert Koch”.

Odluka je na snazi od danas, prenosi “Radiosarajevo.ba“.

Samoizolacija se može prekinuti tek nakon pet dana predočenjem negativnog testa ili potvrde o vakcinaciji.

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a vakcinisane ili osobe koje su preboljele korona virus mogu prilikom prijave ubaciti svoj certifikat o vakcinaciji, čime su oslobođene karantina nakon povratka.

Prvog novembra stupa na snagu propis prema kojem osobama koje zbog samoizolacije nisu u stanju obavljati svoj posao država neće nadoknađivati izgubljenu zaradu, kao što je do sada bio slučaj.

U nekim saveznim pokrajinama, poput Sjeverne Rajne-Vestfalije, taj propis je već stupio na snagu. Osim Bosne i Hercegovine, njemačke vlasti su na popis visokorizičnih zemalja uvrstile i Sloveniju, Hrvatsku te Srbiju i Bugarsku.

Kriterijumi za svrstavanje neke zemlje među visokorizične nisu samo broj novooboljelih nego i brzina širenja virusa kao i opterećenje zdravstvenog sistema.

U Evropi raste broj slučajeva i hospitalizacija – ponegdje zapanjujuće visokih, u zavisnosti od zemlje, a dolazi sve hladnije vrijeme i u nekim područjima je zastoj u vakcinaciji.

Njemačka je oko 70 zemalja proglasila visokorizičnima. Osobe koje nisu preboljele Kovid-19 ili se potpuno vakcinisale, po povratku u Njemačku moraju biti 10 dana u karantinu. Taj period se može skratiti ako osoba bude negativna na testu nakon pet dana.

U nedjelju su na popis dodani još Kamerun, Singapur i Kongo. Kenija, samoproglašeno Kosovo, Irak i Honduras su uklonjeni sa spiska.

Izvor: Radio Sarajevo