Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Skupština srpskog naroda BiH jedina instituciji koja je stvorena prije same Republike Srpske, kao posljednja linija odbrane legitimnih srpskih nacionalnih interesa u okviru tadašnje Socijalističke Republike /SR/ BiH.

– Skupština srpskog naroda u BiH, preteča današnje Narodne skupštine Republike Srpske, iznikla je iz složenih političkih okolnosti i teško narušenih međunacionalnih odnosa unutar predratne BiH, uzrokovanih ignorantskim odnosom i preglasavanjem srpskih poslanika u skupštini SR BiH – istakla je Cvijanović na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednica Republike je naglasila da je kap koja je prelila čašu u oktobru 1991. godine bilo nelegalno donošenje takozvanog “Akta o reafirmaciji suverenosti Republike BiH”, glasovima muslimanskih i hrvatskih poslanika, a mimo volje i bez prisustva srpskih.

Ona je dodala da je, štiteći svoju konstitutivnost i ravnopravnost, srpski narod u BiH počeo da se organizuje institucionalno, a prvi zadatak bio je stvaranje sopstvenog parlamenta, što je i realizovano 24. oktobra 1991. godine.

Cvijanović je naglasila da je Skupština stvorena zahvaljujući odlučnosti i jedinstvu srpskih poslanika koji su hrabro iskoračili, ne pristajući na preglasavanje i podređen položaj u odnosu na druga dva konstitutivna naroda.

– Od tada do danas, Narodna skupština predstavlja stub institucionalne zaštite Republike Srpske, njenih nadležnosti, integriteta i Ustavom zagarantovane autonomije. Snažno je utemeljena u volji naroda, ne samo kao predstavničko tijelo, već i kao institucija sa važnim ustavnim mehanizmima koji sprečavaju ugrožavanje vitalnih nacionalnih interesa na zajedničkom nivou.

Pored toga, poseban značaj sa sobom nosi činjenica da su sve važne istorijske odluke, u bližoj i daljoj prošlosti, donesene upravo na sjednicama naše skupštine, a najznačajnija je svakako ona 9. januara 1992. godine, na kojoj je usvojena Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, odnosno Republike Srpske – podsjetila je predsjednica Srpske.

U sličnim okolnostima, u odnosu na one u kojima je nastala, dodala je Cvijanović, Narodna skupština egzistira i djeluje danas, 30 godina od svog osnivanja i 26 od završetka ratnih sukoba u BiH.

Ona je naglasila da su nametanja, osporavanja, preglasavanja, urušavanje pravnog sistema i ustavnog poretka, politička svakodnevnica u BiH i samo neki od izazova sa kojima se suočava Republika Srpska.

– Uprkos tome, Narodna skupština godinama i u kontinuitetu potvrđuje status ubjedljivo najefikasnijeg zakonodavnog tijela u BiH, kako u pogledu usvojenih zakona, tako i u obavljanju drugih funkcija iz svoje nadležnosti. Јedna od najznačajnijih funkcija jeste pružanje podrške srpskom članu Predsjedništva i sprečavanje preglasavanja u ovoj instituciji, kroz potvrđivanje mehanizma zaštite vitalnog interesa Republike Srpske. U sadašnjem sazivu, Narodna skupština je dvotrećinskom većinom nekoliko puta potvrdila svoj značaj i, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva, spriječila donošenje odluka koje bi bile štetne za Republiku – naglasila je Cvijanović.

S druge strane, ukazala je ona, predstoji nam vrijeme donošenja važnih odluka za Republiku Srpsku.

– Mnoge nadležnosti koje su nam od Dejtona do danas nasilno i nelegalno oduzete, biće vraćene i u tom procesu ključnu ulogu će imati Narodna skupština Republike Srpske. Ne želimo ništa više i ništa manje od onoga što nam po Dejtonskom sporazumu i Ustavu pripada i za to ćemo se boriti svim raspoloživim političkim i pravnim sredstvima. Zbog toga je potrebno da se okupimo u i oko Narodne skupštine, iste one u kojoj smo donosili sve suštinski važne odluke za Republiku Srpsku i njene građane – poručila je predsjednica Srpske.

Ona je ocijenila da ima neke simbolike i u ovom velikom jubileju, koji baš u ovo izazovno vrijeme podsjeća na njen istorijski značaj, snagu i kontinuitet.

– Uvjerena sam da smo na ispravnom putu i da ćemo, sada i ubuduće, zajedničkim snagama savladati sve prepreke na putu izgradnje bolje, snažnije i uspješnije Republike Srpske. U to ime, Vama predsjedniče i vašim prethodnicima, svim sadašnjim i bivšim poslanicima, kao i našim građanima, čestitam 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske – istakla je predsjednica Republike Srpske.

Autor: RTRS