Lijeka Diazepam klizma, jedinog spasa za djecu koja dobiju epileptični napad, ni danas nije bilo u apotekama.

Branka Trivić zbog toga i dalje strahuje za svoju šesnaestogodišnju kćerku.

Kaže, zaliha lijeka kod kuće nemaju i sve što mogu jeste nadati se da do napada neće doći.

“U slučaju epi napada mora da primi diazepam, da bi joj napad prestao, ne može bez toga. Trenutno se ne mogu nabaviti i ako dobijemo određenu količinu u nekom narednu periodu ne možemo dobiti ništa”, kaže nam ona.

Najveći problem nastao je kada je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH 13. oktobra veledrogerijama zabranila uvoz klizma Diazepama, tvrdeći da uvoznici nisu dostavili svu neophodnu dokumentaciju.

Na današnji upit dobili smo odgovor da je dozvola sada izdata Unifarmu.

“Obavještavamo vas da je veleprometnik Unifarm dobio dozvolu za uvoz klizmi, kao I da pomenuti veleprometnik sada na lageru ima 110 Diazepam klizmi”, naveli su.

Problem ovime nije riješen, nego samo zataškan, kažu roditelji. To su samo 22 kutije kojih će u apotekama nestati isti dan kada stignu. Ostala djeca koja dobiju epileptični napad moraju doći u neku od zdravstvenih ustanova kako bi primila lijek, a vrijeme koje je za to potrebno moglo bi biti presudno. I to nije sve. S obzirom da su sada dostupne samo u dozama od 10 mg, roditelji sami teško mogu dozirati samo 5, a sve preko toga moglo bi biti presudno za malu djecu.

“Kontaktirao sam Unifarm veledrogeriju od koje sam dobio podatak da su oni dobili na tenderu da mogu da uvoze Diazepam klizmu za potrebe kliničkog centra, odnosno Javnih ustanova, bolnica i Domova zdravlja, a da će nam izaći u susret time što će kada im se apoteka obrati te 22 kutije od 10 mg koje imaju na stanju mogu njima preusmjeriti. Znači, eventualno sutra će 22 djece odnosno oni prvi sretni roditelji, kojima je potreban lijek će ih dobiti”, kaže Dragoslav Šinik, predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima.

Diazepam klizma koristi oko 250 djece iz Republike Srpske koja imaju epilepsiju. BiH je jedina zemlja u Evropi u kojoj ovaj lijek ne možete naći u apotekama.

Izvor: ATV