Predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić rekao je za Srnu da je poslanik SDS-a Dragan Mektić prisustvom na Ustavnopravnoj komisiji omogućio da se prihvate ustavne promjene kojima se uvodi jedan predsjednik i ukida Dom naroda, što je, kako je ocijenio, neshvatljivo i za svaku osudu.
“To ponašanje Mektića treba da objasne naše kolege iz Republike Srpske, jer pred nama će biti još dosta teških izazova i teških sjednica”, rekao je Stevandić.

On je dodao da poštuje njihovu odluku da danas ne učestvuju u radu parlamenta i ne glasaju o smjeni ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića, iako su i sami rekli da su za smjenu.

“Nadam se da će osuditi Mektićev postupak i da će objasniti da to nije njihova politika nego da je to Mektićev politički ispad, jer biti uzdržan kada se traži da se ukine srpski član Predsjedništva, biti uzdržan kada se traži da se ukine Dom naroda, a to su mehanizmi koji nas štite i kao narod i kao Republiku Srpsku, u najmanju ruku je neshvatljivo”, istakao je Stevandić.

On kaže da je potpuno siguran da to neće podržati SDS, DNS i PDP, a ukoliko podrže, moraće objasniti šta to znači.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je da je ovo vrhunac djelovanja protiv Republike Srpske i pozvao lidera SDS-a Mirka Šarovića da isključi Mektića iz SDS-a.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać rekla je da je Mektić svojim prisustvom na sjednici obezbijedio kvorum za održavanje sjednice Ustavnopravne komisije, čime je prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je navela da je Mektić svojim prisustvom dao legitimet i “omogućio dalji život” ustavnih amandmana Naše stranke, koji se odnose na izmjene Izbornog zakona koji podrazumijevaju jednog predsjednika i Parlamentarnu skupštinu sa 66 poslanika bez Doma naroda.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da “ne vidi osnov” da je poslanik ove partije u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dragan Mektić prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske time što je učestvovao u radu Ustavnopravne komisije.

Učešćem u radu komisije Mektić je uzdržanim glasom omogućio usvajanje ustavnih amandmana, koji, između ostalog, podrazumijevaju jednog predsjednika BiH i ukidanje Doma naroda.

“Mnogi poslanici učestvuju u radu komisija, to nije dio koji se odnosi na zaključke Narodne skupštine, tako da ne vidim osnov da je Mektić prekršio te zaključke”, rekao je Šarović.

On je naveo da se zaključci Narodne skupštine Srpske odnose na zaključivanje u Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH.

Izvor: Agencije