Učesnik lakše saobraćajne nezgode koji zahtijeva izlazak policije na lice mjesta neće morati da plaća 100 KM za troškove uviđaja, kako je to prvobitno bilo predviđeno zakonom.

U odnosu na Nacrt zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS, u prijedlogu zakona koji je Vlada RS nedavno usvojila obrisana je odredba koja je inače izazvala veliku diskusiju u javnosti.

Bilo je propisano da u situaciji kada učesnici udesa s manjom materijalnom štetom ne pristaju da popune i potpišu obrazac evropskog izveštaja o nezgodi, vozač koji zahtijeva izlazak policije na teren za taj uviđaj mora da plati 100 KM. Ako znamo da policiju najčešće zove vozač koji nije skrivio udes, za mnoge je bilo diskutabilno zašto se na njega svaljuje ovaj trošak.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS za Srpskainfo su potvrdili da je u tekstu prijedloga zakona obrisana ova odredba, a pojasnili su i zašto.

– Radi se o javnoj usluzi koju pruža javni organ u skladu sa zakonom propisanim javnim ovlašćenjima, a ne o usluzi koju javni organ pruža po tržišnim uslovima, te činjenici da se ista finansira iz opštih prihoda budžeta – kažu iz ministarstva.

Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci iz ovog ministarstva su objašnjavali kako pozivi policiji da obave uviđaj, prilikom udesa sa manjom materijalnom štetom, uzrokuju “bespotrebne zastoje i gužve u saobraćaju, materijalne troškove policiji i angažovanje kapaciteta policijskih službenika, koji bi te kapacitete mogli preusmjeriti na druge aktivnosti”.

Obrazac evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi vozači dobiju prilikom registracije, a koristi se za udese s manjom materijalnom štetom.

UDES S MANJOM ŠTETOM

Definisano je da je saobraćajni udes s manjom materijalnom štetom nezgoda u vrijednosti do 500 KM.

– Manjom štetom se smatra kada nisu oštećeni vitalni dijelovi vozila i ono može nastaviti kretanje. Ipak, s novim vozilima problem je što ljudi nikad ne znaju da li je nešto od elektronike oštećeno – rekao je ranije Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Izvor: Srpskainfo