U Narodnoj skupštini traje rasprava nakon što je član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, obrazložio zbog čega je glasao protiv deset odluka Predsjedništva BiH.

Varnice su počele nakon obraćanja šefa Kluba poslanika SDS, Miladina Stanića. On je optužio predsjednika Narodne skupštine i vlast da ima „poltronski odnos prema jednom čovjeku“, misleći na Milorada Dodika.

– Kada on kaže noćas zakazujte sjednicu, vi zakazujete. Ne može to biti prije 24 časa od kada su poslanici dobili materijale. Nećemo da nas slijepac vodi i nećemo biti slijepo poslušni. Neprijatelji ratuju, prekinu rat i prave dogovor, a vi mislite da ste Bogom dani. Pošto ste pretjerali svaku mjeru oko pljačke, sada bi da parlametom mlatite isto tako. Samo on ima pravo da plačka, da štiti porodicu, a mi nemamo pravo – rekao je Stanić, uz poruku Dodiku da će, ako „bilo šta bezobrazno izgovori“ prema opoziciji, napustiti sjednicu.

Dodik je odgovorio da mu je drago da Stanić ima takvu inspiraciju zbog njegove pojave, te primjetio da SDS hvale u Sarajevu „a da njemu pokazuju srednji prst“.

– Ništa novo niste rekli, samo trabunjate u zadnje vrijeme. Očigledno hoćete da me izazivate, pa da kao prljavo dijete kažete „tukao me“. Naravno, vi ostajete i dalje umazani, ali ne želim ništa drugo da kažem osim onog što ste mi rekli. Spomenuli ste da pljačkam. Lažete, uporno lažete, bezočno. Šta god mi uradili, oni traže razlog da ne budu dio ovoga, jer su dobili nalog iz Sarajeva da opstruišu. I ti i tvoj SDS, takav kakav je, nikakav – rekao je Dodik.

On je poručio da je sve radio u skladu sa Ustavom i Poslovnikom Predsjedništva BiH, demantujući da je sjednicu NS RS zakazao preko noći.

– Nikom neću da se pravdam pogotovo neću ovakvim buzdovanima. Ja te nikad nisam vozio u svom autu, nemam namjeru ni da te vozim, ti si tehnička i svaka druga greška za to auto koje ja vozim. Ako igrate igru u kojoj hoćete da natjerate Dodika da vam povlađuju da bi tu ostali, možete odmah izaći. Hoćete li se pojaviti sutra na sjednici da saslušate Šmita? Hoćete u Sarajevu, a ovdje biste izašli. Vi ste kukavičluk pokazali nekoliko puta, kada ste sakupljali novac tokom rata. Neću da dozvolim da neko ko je pokrao narod on mene optužuje za bilo šta – rekao je Dodik.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Potom je rekao da nema stan u Milvokiju, ali da zna ko ima i gdje je smjestio svog sina.

– A Dodik čija porodica ovdje živi, koja ovdje radi, treba da budu likvidirani. Nisam pominajo tuđu djecu. Sram vas bilo. Nemam nijednu presudu suda da sam kažnjem za bilo kakav kriminal, osim prekršaja za zato što sam brzo vozio. Onda vam je malo pa ste krenuli na ćerku, na sina, koji imaju svoju djecu, svoj život. Kćerka ima četvoro djece, ima restoran, plaća kiriju, već godinu dana negativno posluje, ali ništa nije dužna državi. Naravno da ne dam da ih blatite. Nemojte se usuđivati više da mi pomenete porodicu – rekao je Dodik.

Dodao je da nije tačno da je u Srpskoj bijeda i naglasio da prosječna neto plata iznosi 1.028 KM, više nego u FBiH. Na upozorenje predsjednika parlamenta, Nedeljka Čubrilovića, da se svi vrate tački dnevnog reda, Dodik je rekao da je Stanić „prvi počeo“.

– Pričate o nekim milijardama, da ja nekoga štitim. Da hoću da zaštitim svoje milijarde, otišao bih u američku Ambasadu i ne bih izazio otamo. Vi stalno govorite smijeniće ga. E, malo sutra ćete me smijeniti! Gledaćete me još – rekao je Dodik.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Potom se obratio poslaniku SDS, Milanu Radoviću riječima: „Milane, praviš zgrade sa muslimanima po Sarajevu, a ovdje dođeš i prosipaš poštenje“.

– Šta, hoće da izađu, da ne glasaju? E, moraćete izdržati i mene i glasati za ovo, da bi pokazali da ste patriote. Dobro, Milane, imamo ja i ti priču. Tvoj otac je, kada sam prvi put bio premijer, došao kod mene da ti obezbijedim stipendiju, da bi se mogao školovati. Kako ti odjednom postade tako moćan, pošten i bogat, samo pođi od sebe. I mislim da treba da se baviš biznisom, ali nemoj da petljaš i lažeš ovdje – poručio je Dodik.

Radović je ukazao na povredu Poslovnika, koji nalaže da se svi u parlamentu jedni drugima obraćaju s uvažavanjem.

– Došao sam da učestvujem u radu sjednice i glasam, a ne da me Dodik vrijeđa lično. Zar stvarno mislite da nisam imao hljeba da jedem – upitao je člana Predsjedništva BiH.

Izvor: Srpskainfo