Već nekoliko dana traje oslikavanje osmog po redu prijedorskog murala koja će krasiti   fasadu Ugostiteljsko–ekonomske škole. Naziv murala je „Nebo je granica“ grafičkog dizajnera iz Prijedora Dragana Inđića. Ovaj mladi umjetnik kaže  da je i  ranije bio angažovan   i za pomoć u oslikavanju  dva murala “Grad” i “Gejm on”. S obzirom da je za ovogodišnji mural  izabrana fasada jedne obrazovne ustanove, ideju ove ilustracije prilagodio je kaže  mjestu izrade.

“Simbolika murala je sijalica koja u vizuelnoj komunikaciji predstavlja napredak, put ka gore, tako da u nekom simboličnom smislu treba uvijek da stremimo  nečem više, boljem . Za sada sam zadovoljan. Radovi idu prilično dobri i planiramo da završimo   u petak”, kaže Dragan Inđić, autor murala .

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 17 važećih prijava iz Srbije, BiH, Portugala, Italije i Francuske. Pobjednika je izabrao stručni žiri imenovan od strane Udruženja likovnih umjetnika Prijedor  u sastavu Zoran Radonjić – diplomirani slikar i direktor Muzeja Kozare u Prijedoru, Luigi Penasa – umjetnik i direktor galerije i studija Andromeda u Trentu te Boris Eremić – diplomirani likovni umjetnik i predsjednik Udruženja.

“Ovaj projekat traje već osam godina. Najteže je trajati, pogotovo u kulturi. Sredstva u  kulturi su vrlo mala, zavise od entuzijazma pojedinaca, grupe ljudi i mi evo imamo  još uvijek energije i hvala Bogu, Prijedor je već postao prepoznatljiv kao grad murala na evropskoj kulturnoj mapi” kaže Boris Eremić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora.

Svečano otvaranje  murala “Nebo je granica”, planiran je za osmi novembar ove godine.

Izvor: kozarski