Rusija se zalaže za izradu procedure za uzajamno priznavanje dokumenata o vakcinaciji protiv virusa korona sa različitim zemljama, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

– Rusija je posvećena stvarnom doprinosu rješavanju problema obezbjeđivanja slobodnog i nediskriminatornog pristupa vakcinama protiv Kovida 19 za građane svih država. Zalažemo se za razvoj procedure uzajamnog priznavanja sertifikata o vakcinaciji – rekao je Putin u video-obraćanju učesnicima Istočnoazijskog samita.

On je napomenuo da je bez toga, u sadašnjim uslovima, gotovo nemoguće nesmetano kretanje građana različitih zemalja.

Ruski lider predložio je da se pod pokroviteljstvom Istočnoazijskog samita uspostavi regionalni mehanizam saradnje u borbi protiv pandemije.

Putin je naveo da će Rusija uskoro predstaviti konkretna razmatranja u vezi sa time preko eksperata.

On je dodao i da je Rusija spremna da razmijeni iskustva sa zainteresovanim stranama o praktičnim pitanjima u borbi protiv Kovida-19.

– Mogli bismo da proširimo program obuke specijalista-epidemiologa država-članica ASEAN-a u Centru za proučavanje bioloških bezbjednosnih problema u Vladivostoku – primjetio je Putin.

Prema Putinovoj procjeni, “istočnoazijski samiti predstavljaju dobru priliku za diskusiju o Azijsko-pacifičkom regionu, mapiranje načina za rješavanje najakutnijih problema, razvijanje mjera za održavanje mira i stabilnosti i jačanje uzajamno korisne i višestruke saradnje”.

– Naš zajednički region zaista je postao jedan od najdinamičnijih globalnih centara političke, poslovne i investicione aktivnosti. Pri tome se suočava sa ozbiljnim izazovima i prijetnjama u oblasti bezbjednosti, ekonomskog i društvenog razvoja kojima se u posljednje dvije godine dodao i virus korona – zaključio je predsjednik Rusije.

Autor: sputniknews.com