Prvi put u svjetskoj istoriji dželati dižu spomenik onima koje su ubili, što je sramno i nedopustivo pogotovo jer se na taj način pokušava prikriti zločin nad sarajevskim Srbima, izjavio je dugogodišnji inspektor MUP-a Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak.

Tuševljakova izjava uslijedila je povodom današnje sjednice Gradskog vijeća Sarajeva na kojoj bi trebalo da bude razmotren prijedlog gradonačelnika Benjamine Karić o izgradnji spomen-obilježja na Kazanima posvećenog ubijenim sarajevskim civilima, uglavnom srpske nacionalnosti u period od 1992. do 1993. godine.

– To je strašno, izrguju se srpskim žrtvama – rekao je Tuševljak za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, to je pokušaj prikrivanja zločina na Kazanima, ali i svih drugih u Sarajevu kako bi se u očima svjetske javnosti prikazali u pozitivnim svjetlu, ali i prikrili zločinačku ratnu politiku.

– Kada je krajem 1993. i početkom 1994. godine izvršena prva ekshumacija sa lokaliteta Kazani evidentirano je više od 100 posmrtnih ostataka, a među njima je bio i određen broj pripadnika tzv. Armije BiH, koji su bili Srbi. I njih su ubijali i bacali tamo – ispričao je Tuševljak.

On je dodao da su pojedine porodice identifikovale svoje najmilije ali one ni do danas nisu uspjele doći do kostiju kako bi ih mogli sahraniti, nestali su.

– Tačan broj ubijenih Srba na Kazanima vjerovatno nikada neće biti utvrđen, a pogotovo jer su oni poslije tu jamu zatrapli tonama smeća i betonom. To je politika koja je vođena i u Hrvatskoj, u kojoj su jame u koje su bacane srpske žrtve – naveo je Tuševljak.

On je dodao da se traga za više od 300 ljudi, da je MUP Republike Srpske pokušao da zadokumentuje sve ratne zločine i taj materijal je sa krivičnim prijavama poslat u Tužilaštvo BiH, ali i Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Tuševljak je istakao da ti predmeti ne mogu zastarjeti, te da sav prikupljeni materijal na najbolji način ilustruje svu golgotu i stradanje srpskih civila u Sarajevu, a među njima je bilo žena i djece.

Za taj zločin, kako je naveo, osuđeni su pojedinci, ali je jedan broj pomilovan od Alije Izetbegovića 1995. i 1996. godine, mnogi od tih zločinaca su čak odlikovani i danas se nalaze na određenim značajnim funkcijama.

– Kako danas stvari stoje, ne vjerujem da će nakon 30 godina neko od njih odgovarati za svoja zlodjela i da će pravda u slučaju `Kazani` biti zadovoljena – zaključio je Tuševljak.

Autor: SRNA/RTRS