Do prije mjesec dana su stajali rame uz rame i zagovarali bolji život. Danas opozicionari u Srpskoj traže smjene jedni drugih. Ljuti su najviše na DNS-ovog Nenada Nešića. I to zato što su narodni poslanici iz njegove stranke ostali na glasanju u Narodnoj skupštini, pravdajući to interesima Srpske.

SDS i PDP otišli sa sjednice i nisu bili na glasanju, zbog čega i nije potvrđena povreda vitalnog interesa Republike Srpske.

“Moje sumnje da Nenad Nešić ima konekcije sa Miloradom Dodikom i da samo čeka pogodan trenutak i poziv da se vrati u vlast, da mu se ne može vjerovati niti on može biti partner u opoziciji, danas su se pokazale kao tačne i osnovne. Poslanici DNS-a su na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na nagovor svog predsjednika, glasali skupa sa SNSD-om, i time jasno pokazali da nisu opozicija. Zato smatram da je mnogo bolje da u DNS-u smognu snage i na vrijeme promjene predsjednika”, kaže Nebojša Vukanović, član Kluba poslanika SDS-a u NS RS.

Skupština DNS-a će odlučivati o rukovodstvu stranke, a ne Nebojša Vukanović, jasan je Nenad Nešić. Vukanovićevo djelovanje u Skupštini, naziva neozbiljnim.

“Ima statut koji jasno propisuje, a ja još nisam vidio da predsjednik jedne političke partije grupacije ili pokreta ili već ne znam kako se to zove smjenjuje predsjednika druge političke partije. Veoma neozbiljno, ali još jednom ponavljam, gospodinu Vukanoviću želim svaku političku sreću, zdravlje i da se što prije vrati iz Katara”, rekao je Nešić.

Zamjerili su DNS-u ostanak na sjednici i u SDS i PDP. Navodno baš zato lideri te dvije stranke nisu došli na današnje potpisivanje koalicionog sporazuma u Prijedoru, gdje se, od prvih ljudi opozicionih partija, pojavio samo Nešić. SDS-ova Maja Dragojević Stojić čak nije htjela ni da stane kraj lidera DNS, a na fejsbuk stranici je kasnije napisala da DNS na sjednici Narodne skupštine nije postupio korektno. U DNS poručuju da nisu opozicija Republici Srpskoj, ali to isto ne mogu da kažu za PDP i SDS.

“Zbog toga je klub DNS-a tu da odlučuje o ovom institutu i da vidimo šta je to u ovim zaključcima koje je srpski član Predsjedništva uložio veto šta je to što je interes građana Republike Srpske i šta je to što nije interes građana Republike Srpske”, kaže Duško Ivić, šef Kluba poslanika DNS-a u NS RS.

I dok su SDS-ovci i PDP-ovci sjednicu NSRS napustili jer im je, kako kažu, zasmetalo obraćanje srpskog člana Predsjedništva, DNS-ovci su jučeranji nastup zamjerili i opozicionim kolegama. SPS je, ponovo, ostao najtiši.

Izvor: ATV