Analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić izjavio je da se američki izaslanik Gabrijel Eskobar pohvalio u Kongresu da je, zahvaljujući njegovoj molbi upućenoj određenim političkim akterima u Republici Srpskoj, propala ideja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da jedinstvenim nastupom odbrani Republiku Srpsku.

“Iako je Eskobar izbjegao da imenuje političke aktere sa kojima je komunicirao u Republici Srpskoj, jasno je da je riječ o opoziciji. To je potvrda da postoje političari koji i dalje sarađuju sa Stejt departmentom, spremni da primaju naloge iz Vašingtona”, rekao je Kesić.

On je naglasio da zapanjuje i spremnost Eskobara da to javno i potvrdi.

Kesić je naveo da je na pitanja članova Komiteta o situaciji u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, Eskobar odgovorio da je ona “pod kontrolom Vašingtona”.

Takođe, izjavio je Kesić za “Sputnjik”, Eskobar je pred Kongresom rekao i da se Vlada Crne Gore obavezala da svako ime koje treba da bude postavljeno na neku funkciju mora imati saglasnost Amerike.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je juče da je pozvao lidere političkih stranaka u BiH da ne podrže politiku Milorada Dodika o povlačenju iz zajedničkih institucija.

“Lično sam obavio seriju telefonskih razgovora sa političkim liderima u BiH, a uskoro ću i ići u posjetu tom regionu”, rekao je Eskobar na saslušanju u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa.

On je naveo da je razgovarao i sa evropskim partnerima da i oni urade isto – da razgovaraju sa liderima političkih partija u BiH i da im sugerišu da ne podrže politiku Milorada Dodika.

Autor: SRNARATV