Većina opozicije u Republici Srpskoj je potkupljena i instrumentalizovana od strane zapadnih obavještajnih službi, izjavio je predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj gostujući u programu beogradske TV Happy.

Šešelj je rekao da je specijalni izaslanik predsjednika SAD Gabrijel Eskobar prvi američki diplomata koji je pred nekim komitetom američkog Kongresa otvoreno priznao uticaj na određene političke strukture. Lider radikala je dodao da je Eskobar potvrdio da je zvao opozicione lidere u Republici Srpskoj i angažovao ih da zastupaju američke stavove na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio da se potvrdi njegovo neslaganje sa nekim odlukama trojnog Predsjedništva radi zaštite srpskih nacionalnih interesa.

„Za Mladena Ivanića znamo otpočetka da je engleski čovjek, od kad se pojavio u potpunosti je engleski čovjek. Za Vukotu Govedaricu ja sam znao pred prošle izbore, i otuda moja snažna podrška Dodiku, da je američki čovjek i da je stalni abonent američke ambasade u Sarajevu. Imam i podatke, imam tačno njegove kontakte i sve ostalo. Sad je tim putem krenuo i Mirko Šarović“, rekao je Šešelj.

Dodao je da je Šarovićevo ponašanje poznato još iz vremena kada je tadašnji visoki predstavnik smijenio Nikolu Poplašena sa pozicije predsjednika Republike Srpske.

„Šarović je jedva dočekao da zauzme tu fotelju umjesto da demonstrativno kaže da je Poplašen nelegalno smijenjen i da neće u takvu fotelju da ulazi. Dakle, taj izdajnički sindrom i dalje je tamo veoma aktivan“, istakao je Šešelj.

On je naveo da su Amerikanci ćutali i čekali kakav će biti ishod kada su se srpske partije prije tri mjeseca jedinstveno usprotivile Inckovom zakonu, ali da su sada bili veoma aktivni i da je Eskobar očigledno sa svakim liderom lično razgovarao.

„Oni bi žrtvovali interese Republike Srpske za ljubav vlasti. To je očigledno. Tu nema nikakve sumnje za Mladena Ivanića, nema nikakve sumnje za sadašnje rukovodstvo SDS-a. Otvoreno to kažem. Ovo neslaganje može da ima fatalne posljedice. Mislim da će to narod do kraja shvatiti i da će te stranke potpisati sopstvenu političku smrtnu presudu, da će na sljedećim izborima biti politički pokopane. Neće narod da glasa za izdajnike“, zaključio je Vojislav Šešelj.

Izvor: Agencije/ATV