Profesor međunarodnih odnosa banjalučkog Fakulteta političkih nauka Željko Budimir istakao je da je posjeta predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović Sjedinjenim Američkim Državama nastavak diplomatske ofanzive koju sprovode predstavnici Srpske.

Budimir je podsjetio na ranije posjete predstavnika Srpske Turskoj, Grčkoj, Mađarskoj i Poljskoj, te sastanke sa ambasadorima brojnih zemalja, ističući da je na taj način omogućeno da se svjetskim zvaničnicima predstavi ustavno-pravni položaj Srpske i borba za njeno očuvanje.

– Republika Srpska ukazuje na političko-pravnu borbu koju vodi unutar BiH za očuvanje svoje ustavne pozicije i ravnopravan je partner u iznošenju svojih stavova, čime se pokazuje da je Republika Srpska subjekat međunarodnih odnosa – naveo je Budimir za RTRS.

On dodaje da su efekti postignuti čim se ukazala prilika za iznošenje stavova Srpske i pojašnjenje situacije u kojoj se nalazi u ovom trenutku.

– Kad to kažete najvažnijim zvaničnicima od kojih su neki donosioci odluka kada je u pitanju spoljna politika SAD-a, već ste napravili rezultat i prije vašeg dolaska u zemlju – istakao je Budimir.

Autor: RTRS