U Podgorici je večeras održana tribina o temi “Uticaj Njegoševog djela na mitropolita Amfilohija” na kojoj je istaknuto da su ova dvojica velikana stubovi pravoslavnog i nacionalnog integralizma.

Njegovo preosveštenstvo episkop pakrački i slavonski Јovan rekao je na tribini, koja je održana u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, da su djela mitropolita Amfilohija, a i Njegoševa slična po tome što se ne oslanjaju na postojeće forme ili bilo koji strogo omeđeni diskurs.

Vladika je podsjetio na ostvarenja Vima Vendersa “Alisa u gradovima”, rekavši da je taj film snimljen sedamdesetih godina prošlog vijeka po scenariju nobelovca Petra Handkea i predočava onaj kontekst u kome je nastala zbirka koja, manje-više, sadrži sve što je mitropolit Amfilohije napisao od poezije.

Milorad Durutović je na tribini istakao da je ovo susretanje naša duhovna obaveza, kao i da dovršimo krov naše duhovnosti.

– Vladika Amfilohije i Njegoš jesu noseći stubovi našeg pravoslavnog i nacionalnog integralizma – naglasio je Durutović.

Siniša Јelušić je podsjetio da se ove godine obilježavaju dva vijeka Dostojevskog, te da nije zgorega pomenuti i ovo ime, čijim djelima je mitropolit Amfilohije bio duboko potresen tokom studentskih dana, ali da je večerašnje usmjerenje svakako na Njegoša, kojim je mitropolit bio potpuno ispunjen do posljednjeg dana.

On je naglasio da ne može da se govori o uticaju Njegoša, da to nije dovoljno precizan termin, jer se ovdje radi o jednoj egzistencijalnoj identifikaciji.

– U mnogim slučajevima, mitropolit postaje sam Njegoš – rekao je on i dodao da se i u samom jeziku mogu pronaći dubinske analogije među njima dvojcom.

Јelušić je podsjetio i na mitropolitove riječi da je nama danas Njegoš bitan ništa manje, ako ne i više nego u prošlosti.

– To su riječi koje treba prihvatiti sa najvećom ozbiljnošću i pokušati ih promisliti. Zbog toga ima smisla pitati što je to ono odlučujuće u Njegošu za danas čime se sa Njegoševim podstrekom imao suočiti mitropolit – rekao je Јelušić i dodao da je poznato da Njegoš ima proročko osjećanje Kosova prije svega, kao i sveukupnog zbivanja svoga vremena.

Tribina je održana u okviru manifestacije “Dani Mitropolita Amfilohija”, koja je počela 27. oktobra, a održava se u Podgorici i na Cetinju.

Mitropolit Amfilohije preminuo je 30. oktobra 2020. godine, uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog. Njegovi zemni ostaci sahranjeni su 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Autor: SRNA/ATV