U Republici Srpskoj i Fedraciji BiH od danas je obavezna zimska oprema za vozila, bez obzira na vremenske uslove, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Prema Pravilniku o saobraćaju u zimskim uslovima, sva motorna vozila u Srpskoj i BiH moraju do 1. aprila naredne godine 2022. godine da posjeduju zimsku opremu.

AMS Srpske i auto-moto društva će od danas do 26. novembra u više gradova i opština sprovesti tradicionalnu preventivnu kampanju besplatne kontrole tehničke ispravnosti uređaja na motornim vozilima i njihove pripremljenosti za zimu pod nazivom “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2021”.

– Kampanja počinje u 9.00 časova na parking prostoru benzinske pumpe “Nestro petrol” u Ulici Branka Popovića u banjalučkom naselju Lazarevo – ističe se u saopštenju.

Tu će stručni timovi AMS i društveno odgovorne kompanije “Optima grupa” formirati ispitni punkt i kontrolisati tehničku ispravnost motornih vozila, naveli su iz AMS-a.

Iz policije su najavili da će vršiti pojačanu kontrolu vozača u pogledu korištenja i posjedovanja zimske opreme, koja je od danas obavezna.

Stupanjem na snagu novog Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima, od 1. novembra ove do 1. aprila iduće godine obavezno je posjedovanje zimske opreme za sva vozila, izuzev motornih vozila na dva ili tri točka, četvorocikla, traktora na točkovima i traktora na gusjenicama.

Pod zimskom opremom za putničke automobile podrazumjevaju se zimske gume sa dubinom gazećeg sloja od minimum četiri milimetra ili ljetni profil sa istom dubinom, ali vozači moraju da posjeduju i lance za snijeg, pogodne za postavljanje na pogonske točkove.

Teretna vozila, osim navedenog, treba da posjeduju lopatu i vreću pjeska od 25 do 50 kilograma.

Izvor: RTRS