Stručnjak za bezbjednost i borbu protiv terorizma Dževad Galijašević smatra da su opozicioni lideri iz Republike Srpske okrenuli leđa i Srpskoj i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću tako što su podlegli sugestijama zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Galijašević je u izjavi Srni podsjetio da je Vučić u Beogradu okupio lidere stranaka vlasti i opozicije i dao snažan doprinos da se ne dijele u Republici Srpskoj o najvažnijim nacionalnim pitanjima.

– To je funkcionisalo samo jednu sjednicu. Zato ovo što je uradila takozvana opozicija – SDS i PDP – nije šamar srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, jer on zna da oni njega ne vole. I Mirku Šaroviću i Mladenu Ivaniću je bliži Bakir Izetbegović. Oni sa njim dijele poziciju u 50 državnih agencija i Visoki sudski tužilački savjet – smatra Galijašević.

On je rekao da se ispostavilo da Srbija, koja je u određenom usponu kao regionalna sila i na ekonomskom i na političkom planu želi da odbrani Kosovo od velikih sila i da pomogne srpskom narodu u Crnoj Gori, ne može kontrolisati neke Srbe u Republici Srpskoj jer ih kontroliše Eskobar.

Galijašević je ocijenio da je to je “veliki i težak udarac Srbiji ispod koljena”.

– Dodik je ponudio slamku spasa u ideji zajedničke države. Da li oni u Sarajevu razumiju da ova američka i britanska kvazi-diplomatija jeste ratna diplomatija iz devedesetih – zaključio je Galijašević.

Autor: SRNA/RTRS