Institut za javno zdravlje “Dr Milan Јovanović Batut” objavio je preporuku o primjeni buster doze vakcine protiv Kovida-19.

“Batut” je objavio da se, na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za imunizaciju, a prema Stručno-metodološkom uputstvu za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije u Republici Srbiji, buster doza vakcine protiv Kovida-19 primjenjuje kod svih osoba kod kojih je završena primovakcinacija.

Buster doza prima se nakon najmanje pet mjeseci od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dvije doze mRNK (Fajzer-Biontek) ili vektorske vakcine (Gam-KOVID-Vak to jest Sputnjik, Astra-Zeneka), navodi “Batut”.

Kod osoba koje su prethodno primile dvije doze inaktivisane vakcine (Sinofarm), buster doza prima se nakon najmanje četiri meseca od davanja druge doze.

Takođe, kako je precizirao “Batut”, buster doza prima se nakon najmanje pet mjeseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama – osobe koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze primile mRNK vakcinu, kao dodatnu, treću dozu.

Ostavlja se mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primjenjena kao buster doza, objavio je “Batut”.

Ukoliko se Gam-KOVID-Vak (Sputnjik) vakcina primjenjuje kao buster doza, daje se prva komponenta navedene vakcine, dodaje Institut za javno zdravlje Srbije.

Autor: RTS