Kristijan Šmit će, nakon svog jednostranog izvještaja o situaciji u BiH u kojem za sve krivi Republiku Srpsku i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, biti isključivo dodatni faktor razdora, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da je očigledno da Šmit, bez obzira na to kako se predstavljao, nije političar koji može doprinijeti poboljšanju odnosa u BiH.

On je za Večernje novosti izjavio da Šmit u izvještaju za sjednicu Savjeta bezbjednosti UN nije napisao apsolutno ništa, kao što nije pisao ni Valentin Incko, bivši visoki predstavnik.

– Ovakvu vrstu izvještaja pišu najradikalnije struje unutar bošnjačke političke struje. Svako ko se razumije u politiku u BiH to vidi u izvještaju – naveo je Kovačević.

On je rekao da je evidentno da je Šmitov izvještaj najradikalniji ikada napisan u OHR-u, i najjednostraniji.

– Ovaj nazovidokument favorizuje bošnjačke političke predstavnike, a okrivljuje Dodika i predstavnike Republike Srpske za sve probleme u BiH – napomenuo je Kovačević.

Mediji prenose da je u Savjetu bezbjednosti usaglašena rezolucija prema kojoj institucija visokog predstavnika neće biti pomenuta u konačnoj verziji kojom se produžava mandat Eufora u BiH, kao i da se Šmit neće obraćati na sjednici.

Autor: SRNA/RTRS