Hotel „Monument“ na Kozari sa pratećim zemljištem ponuđen je na prodaju za nešto više od šest miliona maraka, a kupac može uzeti i hotelski namještaj i ostalu opremu za blizu 200.000 KM.

Podsjetimo, „Monument“ je poslovao u okviru preduzeća „Župa komerc“ iz Laktaša, a nakon što je u laktaškom preduzeću otvoren stečaj hotel je ponuđen na prodaju kako bi se namirili povjerioci „Župa komerca“, piše Capital.ba.

Kako je navedeno u oglasu, hotel se sastoji od suterena, prizemlja, tri sprata i potkrovlja, a objekat je opremljen kompletnom opremom kuhinje, kotlovnice, kao i namještaja u svim salama, sobama i ostalim pratećim prostorima.

Hotelski namještaj i ugostiteljski uređaji kojima je opremljen hotel ponuđeni su za 176.187 KM, dok je posuđe iz hotela procijenjeno na 15.032 marke.

Interesantno je da su na prodaju čak i preostale boce alkoholnih pića i vina za 5.326 KM.

„Pored izlicitirane cijene, kupac se obavezuje da održi djelatnost najmanje pet godina, da zaposli najmanje 15 radnika, te da uloži minimalno 1,5 miliona maraka“, stoji u oglasu.

Prodaja imovine će biti obavljena putem usmenog javnog nadmetanja 7. decembra ove godine u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

„Nakon zaključenja nadmetanja utvrđuje se lista ponuđača koji su ponudili cijene iznad minimuma i konstatuje se da su nekretnine prodate najpovoljnijem ponuđaču. Zaključak o izboru najpovoljnijeg ponuđača, stečajni upravnik će dostaviti na adresu kupca u roku od tri dana od dana održavanja licitacije“, istaknuto je u oglasu.

Propast jednog od najvećih distributera

Firma „Župa komerc“ iz Laktaša, u čijem sastavu je poslovao „Monument“ bila je uvoznik i distributer za Bosnu i Hercegovinu slatkih proizvoda nekoliko najvećih konditorskih proizvođača iz Srbije kao što su Jaffa Crvenka, Pionir Subotica, Hissar Prokuplje, Medoprodukt Tavankut, Dragulj Subotica, Žitoprerada, Simka Vranje.

Firma je osnovana 1993. godine a u početku je radilo 7 radnika i sa magacinskim prostorom od 250 m2. Kasnije su se proširili i imali magacinski prostor koji se prostirao na 1700 kvadrata, sa 1512 paletnih mjesta, tri poslovnice, vozni park od 44 vozila. U jednom momentu preduzeće je zapošljavalo blizu 80 radnika.

Muslimović: „Monument“ značajan za Kozaru

Direktorica Turističke organizacije grada Prijedora Lejla Muslimović za Capital kaže da je hotel „Monument“ najveći smještajni kapacitet na Kozari, te da je smješten u srcu tog Nacionalnog parka, kao i da raspolaže sa 120 kreveta.

„Zbog toga je veoma značajan objekat u turističkoj ponudi samog Nacionalnog parka i planine Kozare“, kazala je Muslimovićeva.

Nada se će prodajom „Monument“ ponovo profunkcionisati i omogućiti smještaj većih grupa turista.

„Na Kozari postoji i jedan motel i nekoliko planinarskih domova i svakao se nadam da će hotel „Monument“ uskoro biti ponovo pokrenut u punom kapacitetu, te da će turisti imati mogućnost smještaja i u „Monumentu“, kao i da će uživati prilikom posjete Nacionalnom parku „Kozara“, kazala je Muslimovićeva.

Ulaganja Vlade Republike Srpske

Očit je nesrazmjer milionskih ulaganja Vlade Republike Srpske u renoviranje razrušenih hotela na Jahorini, dok sa druge strane nema državnog interesa za čuveni hotel „Monument“ koji je na Kozari izgrađen još 1970. godine.

Kako je Capital objavio u više svojih tekstova Vlada je potrošila više od 20 miliona maraka u renoviranje i opremanje hotela „Rajska dolina“ na Jahorini, a uskoro bi na toj planini trebala početi rekonstrukcija i adaptacija nekadašnjeg „Doma Partizan“, kao i dogradnja postojećeg objekta da bi na tom mjestu nikao luksuzni „Hotel Partizan“, a u šta će za početak biti uloženo sedam miliona maraka.

Podsjećanja radi, a kako je Capital ranije pisao, Dragiša Savić, vlasnik „Župe“, kupio je 2004. godine „Monument“, te je on poslovao u okviru laktaškog preduzeća, a samim tim je i ušao u dio stečajne mase u postupku stečaja u tom preduzeću.

Firmu „Župa“ u stečaj je „gurnula“ kompanija „Heta“ iz Sarajeva. Ona je od „Hipo Alpe Adria Bank“ otkupila potraživanja koja je banka imala prema Savićevom preduzeću.

Izvor: capital.ba