Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o BiH, koja je usvojena na jučerašnjoj sjednici, dokazuje da je prošlo vrijeme kada je Zapad mogao da radi šta hoće.

Anđelković ističe da se pokazalo da Kina i Rusija, uprkos jedostranim tonovima zapadnih predstavnika i njihovom nekorektnom odnosu prema Republici Srpkoj, mogu da spriječe jednostrane rezolucije, koje su neobjektivne i na štetu Srpske i srpskog naroda.

On je podsjetio da je Rezolucija tako sročena da su OHR i visoki predstavnik izbačeni iz nje, kao i da je Kristijanu Šmitu onemogućeno da se obrati.

– Sve to pokazuje koliko se svijet promenio i koliko je na nama samo da istrajemo u odbrani svojih interesa. Ako smo mi čvrsti u odbrani naših interesa, niko sa strane ne može da ih ugrozi – rekao je Anđelković Srni.

On je istakao da je veoma važno to što Republika Srpska i Srbija imaju za prijatelje Kinu i Rusiju, tako da oni koji su imali prostor devedesetih danas ne mogu da rade protiv srpskog naroda.

Povodom produženja mandata EUFOR-a u BiH, Anđelković je ocijenio da su se velike sile složile o tome jer nisu željele da dolivaju ulje na vatru.

– Međutim, najvažnije je što je onemogućeno bilo kakvo afirmisanje OHR-a, tako da i ova sjednica pokazuje da Šmit kao takozvani visoki predstavnik više nema nikakav legitimitet – zaključio je Anđelković.

Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je juče usvojio Rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH i u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.

Autor: SRNA/RTRS