Željko Budimir, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, rekao je da je sinoćnja sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija rezultat diplomatske aktivnosti Republike Srpske.

Budimir kaže da je bilo suludo očekivati da jedan organ koji je bio zadužen za izbor visokog predstavnika dozvoli da se osoba koja se predstavlja kao visoki predstavnik obrati, nakon sve političke ujudurme koja je vezana za Kristijana Šmita. On je za Rusku Federaciju i Kinu privatno lice, kaže Budimir.

„Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. On je jedno privatno lice koje ne može da bude politički akter u BiH. Poslije ove sjednice Savjeta bezbjednosti, svima treba biti jasno da on nema nikakav legalitet ni legitimitet da nastupa u to ime. To posebno treba da bude jasno političkim akterima iz Republike Srpske. On nije strana sa kojom treba pregovarati o borbi Republike Srpske za svoju ustavno-pravnu poziciju“, smatra Budimir.

Ono što svi u Republici Srpskoj treba da prihvate, kaže Budimir, jeste da do dogovora u BiH treba dolaziti sa partnerima, političkim strankama iz FBiH koje su spremne za razgovor.

„Očigledno da jedna strana u političkom Sarajevu, tu prvenstveno mislim na SDA, želi da kreira BiH kao muslimansku državu i zato koriste ove stare mehanizme koji su već viđeni, međunarodna nametanja određenih odluka. S druge strane imate nekog u BiH, prije svega mislim na srpskog člana Predsjedništva, koji je shvatio da je ovo trenutak kada se mi moramo osloboditi tih okova intervencionizma OHR-a. Možemo slobodno reći da je OHR od samog trenutka kada je Incko otišao irelevantan za političku situaciju u BiH“, smatra Budimir.

Da iko ovdje želi da proizvodi neku krizu, da dovodi do konfilkta, ne bi se zalaago za produženje misije EUFOR-a u BiH, jasan je profesor.

„Ratne trube se čuju jedino iz Sarajeva. Sarajevo je mjesto odakle se želi pozvati međunarodni faktor da djeluje u BiH, pokazati se da je ovdje kriza, i onda da ovdje dođe neko sa strane da ispunjava političke želje Sarajeva“, rekao je Budimir.

Izvor: ATV