Pravni ekspert Milan Petković rekao je da je sa pravne tačke gledišta očigledno da Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) više ne postoji, jer nije ni spomenuta u Rezoluciji koju je juče jednoglasno usvojio Savjet bezbjednost UN.

“Pokazalo se da je tvrdnja Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika bila ispravna – Kristijan Šmit nema legitimitet i ne može se nazvati visokim predstavnikom. On je samoprozvani visoki predstavnik i kao takav nije prihvatljiv za Republiku Srpsku”, rekao je Petković.

On podsjeća da ni ranije Republika Srpska nije priznavala odluke pojedinih visokih predstavnika u BiH, jer su oni sebi davali nadležnosti koja nisu imali i crpili ih iz takozvanih “bonskih ovlašćenja”, koja nisu zasnovana ni na domaćem ni na međunarodnom pravu.

“Ovo je po prvi put od uspostavljanja institucije visokog predstavnika da mi zvanično nemamo imenovanog visokog predstavnika”, rekao je Petković.

On ističe da se sve ovo juče pokazalo tačnim u Savjetu bezbjednosti UN jasnim stavovima Rusije i Kine.

“Možemo reći da je ovo ne početak, nego kraj kraja visokog prestavnika”, rekao je Petković.

Osim toga, kaže Petković, jučerašnja sjednica Savjeta bezbjednosti UN pokazala je i sav apsurd BiH, prije svega kroz to što je ambasador BiH u UN Sven Alkalaj pročitao izvještaj Šmita, što je pokazalo podanički mentalitet pojedinaca i pojedinih naroda u BiH.

“Sramota je da BiH nema svoj stav i nema svoje mišljenje nego čita tuđe. Ovdje se pokazao podanični mentalitet i koliko pojedinci i pojedini narodi u BiH žele da budu podanici tuđe politike, a ne da iznesu svoje mišljenje”, rekao je Petković.

Savjet bezbjednosti UN juče je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH i u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.

Autor: SRNA/ATV