Advokat Goran Petronijević ocijenio je da je Specijalni sud za zločine takozvane OVK prije svega instrument koji bi trebao da disciplinuje neposlušne Albance i naglasio da taj sud nema namjeru da sudi i donese pravdu, prije svega za zločine nad Srbima.

U prilog tome on je naveo da se većina optužnica tiče političkog obračuna između dvije vojne frakcije Albanca.

– Gdje su tu zločini nad Srbima i drugim nealbancima? – zapitao je Petronijević.

U osvrtu na slučaj bivšeg komandanata terorističke OVK i predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija, Petronijević je ocijenio da britanski advokati napuštaju Tačija jer je “presušio novac iz Prištine, a aktuelni premijer Aljbin Kurti ga ne želi na slobodi”.

– Semjuel Blum-Kuper je drugi advokat iz tima Hašima Tačija koji je napustio odbranu nekadašnjeg kosovskog predsednika, a pre njega je to u maju učinio Dejvid Huper – rekao je Petronijević i naveo da nije slučajno što su oba advokata koja su otišla iz Tačijevog advokatskog tima porijeklom Britanci.

– I Ramuša Haradinaja je branila britanska ekipa, a kada se on našao u zatvoru dijaspora je u rekordnom roku prikupila osam miliona evra. Sada, ne treba zaboraviti i ulogu bivšeg haškog tužioca Džefrija Najsa u celoj priči. Upravo je Najs hteo da tuži vladu u Prištini za 800.000 dolara – rekao je on.

Petronijević je naveo da su zvanično u pitanju bile konsultantske usluge za knjigu Hašima Tačija, ali da misli “da bi honorar od 800.000 dolara bio solidan i za jednog Hemingveja, a ne Džefri Najsa”.

– Nemam dokaza, ali sam uveren da je on hteo da naplati to što je dostavljao dokumeta Albancima iz Haškog tribunala koja su bila u vezi Kosova i Metohije. I upravo zato ga spominjem, jer su britanski advokati napustili Tačija iz jednog od dva razloga – ili su se dogovorili da više ne rade s Tačijem ili je u pitanju ozbiljan nedostatak sredstava, a oni nisu nimalo jeftini – rekao je on za Kosovo onlajn.

Prema njegovim riječima, sada je došlo do raslojavanja u albanskoj dijaspori, a i zvanična Priština na čijem čelu je sada Kurti je zavrnula finansijsku slavinu.

Prema njegovim riječima, sada kada su SAD napustile Avganistan, prestao je dotok heroina na Kosovo i Metohiju, koji je dalje odatle distrubuiran u Zapadnu Evropu, pa je i sa te strane stao dotok novca.

Autor: SRNA/RTRS