Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da je gradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad veoma važna investicija za Potkozarje, ali i za čitavu Republiku Srpsku.

– Nije lako napraviti auto-put, morali smo sačekati da naši bilansi omoguće da uđemo u novu relaciju izgradnje. Ono što smo uradili prema Doboju je da smo izgradili jedan od najbezbjednijih auto-puteva u evropskim koridorima – rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

On je istakao da je sada stvorena mogućnosti za dalju gradnju mreže auto-puteva u Republici Srpskoj.

– Zato počinjemo gradnju auto-puta Banjaluka-Novi Grad, na relaciji Prijedor-Banjaluka, kao prvom dijelu, a drugi dio je od Prijedora do Novog Grada gdje ćemo vjerovatno graditi brzu cestu. Istu takvu relaciju ćemo usmjeriti od Prijedora prema Kozarskoj Dubici – naveo je Dodik.

On je podsjetio da će ovaj auto-put graditi kineska kompanija.

– Kineska kompanija je dobila koncesiju kako bi izgradila i koristila put nekoliko desetina godina, a u posljednjoj godini korištenja ponovo sve uradila kao da je taj put nov i predala Republici Srpskoj – rekao je Dodik.

On je istakao da se Republika Srpska odlučila za način gradnje auto-puteva kroz dodjelu koncesija, jer još uvijek nema potencijala da može da privuče sredstva ili obezbijedi zaduženja.

Dodik je istakao da je veoma važan cilj gradnja auto-puta od Doboja prema Јohovcu i dalje prema Vukosavlju, kao dijela evropskog koridora 5C koji treba da gradi Republika Srpska.

– Mogu da kažem da je i danas na konsultacijama sa finansijerima, prije svega sa EU i njihovim bankama, tražena mogućnost da do Nove godine raspišemo tender za izgradnju auto-puta Јohovac-Vukosavlje i odaberemo izvođače. Taj put će biti izgrađen donacijom Evropske unije i kreditnim sredstvima. Mi tražimo daleko veći procenat donacija EU nego što je to do sada bilo, odnosno bio je 20, a mi tražimo 40 odsto – naveo je Dodik.

On je pojasnio da je plan da se nastavi gradnja puta od Vukosavlja prema Brčkom, odnosno do linije Distrikta i dalje prema Bijeljini, te od Bijeljine prema Rači.

– Naš primarni cilj od početka je bio da izgradimo auto-put do Bijeljine i dalje prema Rači, a Srbija svoj dio od Kuzmina prema Rači. Srbija je pristala da izgradi most na Savi finansirajući projekat 100 odsto i to čini. Srbija ima daleko bržu mogućnost odlučivanja i daleko veće potencijale nego mi i ona je desetak puta jača nago Republika Srpska u tim potencijalima, ali je mi u određenim proporcijama pratimo – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je Srbija pristala da, zajedno sa Srpskom, finansira dionicu od 20 kilometara od Rače do Bijeljine, te da bi do Nove godine trebalo da bude potpisan ugovor, a na proljeće da počne i gradnja.

Dodik je rekao da je u Srpskoj izgrađena auto-putna mreža u dužini od 120 kilometara, koja je preporodila čitavu Republiku.

– Kada sam 2006. došao na mjesto premijera imao sam sreću da se razgovaralo o strategiji razvoja putne mreže. Za Doboj je bilo predviđeno da se postojeći magistralni put modernizuje, ali ja sam rekao da to nije budućnost Republike Srpske i da odbacujem tu mogućnosti, jer se držim devize da velikim putevima ljudi dolaze, a malim odlaze – rekao je Dodik.

Podsjetio je da je jedan od primarnih ciljeva bila gradnja trase auto-puta od Banjaluke do Gradiške, te da je ključni objekat na tom putu – petlja Mahovljani, koštala 22 miliona KM.

Dodik je naveo i da danas kilometar auto-puta košta 70 do 80 odsto više nego tada, na šta je uticalo veliko povećanje cijena u svijetu.

Autor: RTRS