Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zaprimilo je danas dopis Ministarstva civilnih poslova BiH kojim su upoznati sa zahtjevom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da se hitno iznađe privremeno rješenje za snabdijevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom.

Ovaj zahtjev Agencije upućen je nakon obavještenja kompanije “Meser”da su im pogoni u Sarajevu poplavljeni, što kako navode dovodi u pitanje dalje isporuke medicinskog kiseonika.

Kompanija “Meser” podnijela je zahtjev za hitnu saglasnost za punjenje medicinskog kiesonika na alternativnim proizvodnim mjestima u Zenici i Mostaru kako ne bi došlo do potpunog prekida snabdijevanja zdravstvenih ustanova u BiH.

Iz Ministarstva zdravlja pitaju direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka da li može garantovati da su dosadašnje isporuke kiseonika kompanije “Meser” bili iz pogona koji je trenutno poplavljen.

„Osim što bismo direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, koji sada traži od drugih privremeno rješenje, mogli upitati da li on i Agencija na čijem je čelu mogu garantovati da su sve dosadašnje isporuke kiseonika ove kompanije bile isključivo iz pogona koji je trenutno poplavljen, podsjećamo da je upravo on prethodno bilo kakva privremena rješenja apriori odbio, na posljednjoj vanrednoj Кonferenciji u oblasti zdravstva”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je na vanrednoj Кonferenciji u oblasti zdravstva sve prisutne detaljno upoznalo sa problemom snabdijevanja medicinskim kiseonikom koji kao proizvod zadovoljava specifikaciju medicinskog kiseonika, odnosno kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncetracije propisane za lijek u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom, navodeći da to nije problem samo Republike Srpske, nego cijele BiH. Nažalost, kako navode iz Ministarstva, to je potvrđeno upravo i današnjim dopisom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Obavijestili smo Ministarstvo civilnih poslova BiH da i dalje ostajemo pri prijedlozima koje smo tada iznijeli, a to je da se donese privremeno rješenje za punionice medicinskim kiseonikom, odnosno kiseonikom koji kao proizvod zadovoljava specifikaciju medicinskog kiseonika, u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom”, kažu u Ministarstvu i dodaju:

“Na traženje da se punionicama u FBiH koje nemaju rješenje Agencije za lijekove i medicinskih sredstava BiH za punjenje medicinskog gasa omogući dobijanje privremenog rješenja, tražimo i očekujemo da se isto omogući i poslovnim subjektima u Republici Srpskoj. Кao što smo i predlagali, a sa čim je i Agencija upoznata, ovo rješenje i treba donijeti privremeno, što bi doprinijelo sigurnosti u snabdijevanju zdravstvenih ustanova, dok se ne riješe sve administrativne procedure koje ne smiju biti prepreka zaštiti zdravlja ljudi. Napominjemo da se nalazimo u vanrednoj situaciji/stanju elementarne nepogode izazvane pandemijom virusa korona i da nas očekuje period kada je intenzitet širenja akutnih respiratornih infekcija na najvišem nivou.”

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada Republike Srbije donijela akt kojim je zbog vanredne situacije upravo i regulisala navedeno pitanje, a na koje je svojim zaključkom uputila i Narodna skupština Republike Srpske.

“Takođe, ukazujemo na činjenicu da direktor Agencije Aleksandar Zolak sada traži hitno rješavanje problema, dok se prethodno, kada se radilo o ustanovama i životima građana Republike Srpske, na sve zahtjeve da se konstruktivno uključi i bude dio rješenja, oglušio. Nastavio je i praksu da ne nudi nikakva rješenja u okviru svojih nadležnosti, već delegira probleme i odgovornost prebacuje drugima”, zaključuju u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH  je navela da proizvodno mjesto u Mostaru ne posjeduje dozvolu Agencije, niti je za isto podnesen zahtjev Agenciji za lijekove.

“Smatramo da je potrebno da se hitno sazove sjednica Savjeta ministara BiH na kojoj bi se razmatralo predmetno pitanje na način da se u okviru ove situacije iznađe rješenje kako ne bi došlo do potpunog prestanka snabdijevanja zdravstenih ustanova ovim lijekom”, navodi se u saopštenju Agencije za lijekove.

Izvor: ATV