Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević smatra da Bošnjaci kao narod nemaju nikakvu korist od Zapada, koji ih zloupotrebljava i koristi kao vojnike svoje destrukcije.

– Bošnjaci se igraju i sukobljavaju sa narodima u BiH, a ne vide da kao mala islamska zajednica u srcu Evrope mogu opstati samo saradnjom sa Srbima i Hrvatima – rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, oni ne uviđaju ni današnju ulogu Rusije, koja ima dobre odnose i sa Turskom i sa Iranom.

– Rusija je najveća muslimanska zemlja u Evropi, u kojoj ima više od 8.000 džamija. Takva Rusija nije antiislamska, ali se bošnjačka politika elita okreće Zapadu i nastavlja da srlja i luta kao što su Bošnjaci činili i u 19. i u 20. vijeku – smatra Galijašević.

Prema njegovoj ocjeni, bošnjačka elita sprovodi skučenu i podaničku politiku i živi čas u osmanskom, a čas u Titovom vremenu, zahvaljujući SDA i SDP-u.

– Bošnjačka elita pokazuje da ne razumije političke procese i da ne zna da upravlja političkim idejama. Zato svi bezbjednosni rizici u BiH dolaze iz Sarajeva i preko Sarajeva, a najveći faktor nestabilnosti je politika SDA – rekao je Galijašević za Televiziju “Hepi”.

On je upozorio da je u BiH, zahvaljujući djelovanju bošnjačke političke elite i Zapada, situacija takva daje dovoljan samo jedan napad na vjerski objekat, sveštenika ili svata da se ugrozi mir.

Autor: SRNA/RTRS