Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je Srni da će aktuelni predsjednik SDS-a Mirko Šarović u Republici Srpskoj ostati zapamćen kao politička kukavica, gubitnik i domaći izdajnik za jednokratnu upotrebu.

Reagujući na optužbe i direktne prozivke koje mu je Šarović uputio putem Fejsbuk profila, Košarac je rekao da se količina Šarovićevog “patriotizma” mjeri debljinom leda u zamrzivaču u kom se krio na početku Odbrambeno- otadžbinskog rata.

“Cijela Grbavica zna, a znam i ja, iako sam u to vrijeme bio mladi vojnik u Vojsci Republike Srpske, odakle su te i kako izvlačili da bi te postavili na opštinsku poziciju. Kukavica tada, kukavica danas, u novoj ulozi sluge sarajevske političke čaršije i stranaca zaduženih za pranje biografija i vrbovanje lokalnih političara za jednokratnu upotrebu”, poručio je Košarac predsjedniku SDS-a Mirku Šaroviću.

On je naglasio da Šarović i dalje izbjegava da javnosti ponudi jasan odgovor na pitanje hoće li SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržati inicijativu lidera SNSD-a Milorada Dodika o vraćanju otetih nadležnosti Republike Srpske.

“Nepristojno je i politički bezobrazno da se Šarović krije iza političke istorije SDS-a, stranke koja danas nema ništa zajedničko sa narodnim pokretom koji je uspostavio političke temelje Republike Srpske. Ovo što danas Šarović i njegovi najbliži saradnici rade predstavlja najprizemnije poltronstvo Bakiru Izetbegoviću i strancima, podaništvo koje nanosi štetu Republici Srpskoj i srpskom narodu, a ne donosi nikakvu korist današnjem SDS-u, čega su svjesni mnogi čestiti ljudi u toj partiji”, istakao je Košarac.

On je dodao da javnost u Republici Srpskoj čeka odgovor na pitanje zašto su Šarovićevi stavovi o vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj identični stavovima koje na tu temu iznose Bakir Izetbegović i drugi bošnjački političari.

“I Šarović i Izetbegović poručuju da je nadležnosti moguće vratiti samo u parlamentu BiH, a ne u Narodnoj skupštini Republike Srpske. To jasno govori o nivou kvislinške i podaničke politike koju Šarović i njegovi najbliži saradnici u SDS-u provode”, upozorio je Košarac.

On je naglasio da u javnosti Republike Srpske “ne piju vode” Šarovićevi izgovori i optužbe da je i SNSD učestvovao u prenosu nadležnosti.

“Šarović veoma dobro zna da su sve značajnije političke stranke u Republici Srpskoj učestvovale u toj priči, baš kao što zna da su se funkcioneri SDS-a i PDP-a posebno isticali na planu reformi u oblasti odbrane i indirektnih poreza. Od međusobnih optužbi, međutim, nema nikave koristi jer živimo u potpuno drugačijem vremenu. Zahvaljujući, prije svega, politici SNSD-a i Milorada Dodika, danas je Republika Srpska u sasvim drugoj poziciji, u poziciji u kojoj je po prvi put poništila nametnuti zakon visokog predstavnika i po prvi put u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u skladu sa dejtonskim Ustavom, vratila jednu od nadležnosti sa nivoa BiH”, rekao je Košarac.

On je poručio da politika SNSD-a i Milorada Dodika ima sve širu i značajniju međunarodnu podršku, o čemu svjedoči i posljednja sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojoj je potvrđen stav Republike Srpske da u BiH nema legalno i legitimno imenovanog visokog predstavnika međunarodne zajednice.

“Zato su Šarovićevi izgovori i optužbe odraz političkog kukavičluka i odsustva političke vizije, koju su nesumnjivo imali nekadašnji politički prvaci SDS-a, a kojima Šarović nikad nije bio ni do koljena. Od Šarovića, koga dobro znamo, ne očekujemo više ništa, ali i dalje očekujemo da se u SDS-u, kao i u ostalim opozicionim strankama u Republici Srpskoj probudi svijest o potrebi uspostavljanja srpskog jedinstva i zajedničkog djelovanja na ključnim pitanjima jačanja i budućnosti Republike Srpske”, zaključio je Košarac.

Autor: SRNA/ATV