U apotekama koje imaju ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske već od danas bi trebao biti dostupan lijek ”diazepam, mikroklizme” od 5 i 10 miligrama, novog proizvođača.

Zahvaljujući spremnosti Fonda da prihvati novu cijenu, osiguranici ovaj lijek i dalje neće morati doplaćivati, saopšteno je iz FZO RS.

– Nakon saznanja da se ovaj lijek, kojeg koriste uglavnom oboljeli od epilepsije, ne može pronaći u apotekama, FZO RS je pokrenuo inicijativu i postigao dogovor sa jedinim dobavljačem koji je uspio ovaj izuzetno značajan lijek da obezbijedi za naše tržište. Fond je o tome prethodnih dana obavijestio i apoteke, te očekujemo da je isporuka lijeka već počela – stoji u saopštenju.

U FZO podsjećaju da u jednom periodu ovaj lijek nije bio dostupan u apotekama, s obzirom na to da se radi o lijeku koji je neregistrovan, te je samim tim otežan njegov uvoz.

– Pacijenti koji su sami kupovali lijek u drugim zemljama, dok nije bio dostupan u našim apotekama, mogu predati Fondu zahtjev za refundaciju troškova. Ovaj lijek se pored na Listi A1 lijekova koji se izdaju na recept, nalazi i na bolničkoj listi i listi domova zdravlja. Fond nabavlja „diazepam“ putem javnih nabavki za bolnice i za domove zdravlja i ovim zdravstvenim ustanovama lijek je uredno isporučivan, u skladu sa potpisanim ugovorom između Fonda i dobavljača – ističu u ovom fondu i podsjećaju da se svi lijekovi koji nisu registrovani na tržištu BiH, nabavljaju putem interventnog uvoza.

– Takođe, prema našim informacija, lijekovi koji spadaju u grupu psihogenih supstanci, kao što je i ovaj lijek,  da bi se uvezli moraju imati dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i imaju poseban režim uvoza. Već godinama ukazujemo na lošu zainteresovanost proizvođača i dobavljača pojedinih lijekova za tržište BiH, kao i na komplikovane procedure nabavki lijekova koje su predviđene Zakonom o lijekovima BiH, a zbog čega često ispaštaju pacijenti – poručuju iz FZO RS.

Izvor: Srpskainfo