Iako je u stečaju, u prijedorskom ribnjaku “Saničani” u ponedjeljek počinje izlov ribe. Na ovaj način, ribnjak će se nakon višegodišnjeg propadanja pokrenuti sa mrtve tačke.

Ribnjak su danas posjetili predstavnici Gradske uprave, koji insistiraju da se jedan od najvećih privrednih potencijala održi u životu.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević kaže da je ribnjak hronični problem, ali istovremeno i veliki potrencijal grada Prijedora.

– Nama kao Gradskoj upravi je naravno u interesu da poslovanje bude onako kako treba biti da stvaramo prihod, a ne da stvaramo konstantne gubitke u ribnjaku. U ponedjeljak počinje izlov i nadam se da ćemo uspjeti izvršiiti neformalnu kontrolu tog procesa, da neće biti javašluka i nekih nedozvoljenih radnji – rekao je Kovačević

Izlov će obavljati 14 radnika ribnjaka koji nisu primili između 18 i 20 plata. Njima bi trebalo da budu isplaćeni i prvi prihodi od prodaje ribe.

Vršilac načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora Danijel Egić kaže da će biti osigurani i učvršćeni nasipi, jer bi njihovo popuštanje ugrozilo grad.

– Iz Odjeljenja za poljoprivredu će biti angažovan određen broj ljudi da pripomognu i što se tiče određene kontrole, ali i pomoći u plasmanu ribe, već smo imali kontakte sa stečajnim upravnikom – rekao je Egić.

Riba će biti izlovljena u manje bazene, zimovnike, a potom transportovana na tržište.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD Prijedor, Saša Bursać je na lokalnim sjednicama insistirao da se ispita stanje u ribnjaku “Saničani”.

FOTO: BOJAN MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJAN MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Bursać ističe da bi najvažnija stvar za Prijedor bila da Vlada Republike Srpske kupi ribnjak “Saničani” i prepiše vlasništvo na grad.

– Ide se u tom smjeru mi smo obavili razgovore, sa ministrom Pašlićem, sa predsjednikom Dodikom, sa predsjednikom Vlade, ministrom finansija, kako to završiti i kako to zaokružiti, tako da mi smo više puta razgovarali na tu temu i daleko je to od preliminarnih dogovora – poručio je Bursać.

Stečaj u ribnjaku “Saničani” otvoren u martu, a stečajna masa procijenjena je na 18 miliona maraka. Zemljište i objekti, koji su ranije pripali banci, vrijedni su 2,2 miliona maraka.

Ribnjak je prethodnih godina potpuno bio zapostavljen, a riba nije hranjena. Tek ove godine je na molbu Grada Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijedilo 40 tona hrane za ribu kako bi mogla preživjeti.

Izvor: Srpskainfo