Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju Ozrena Perduva, Sofije Grmuše, Aleksandre Vranješ, Miljana Kovač, Zaima Šibića, Ćerima Kuča, Edvina Kuča, Gordane Bojanić, Željke Skenderija i Milice Malešević koji su optužili MUP Republike Srpske za kršenje Ustava i Međunarodne konvecnije o ljudskim pravima prilikom lišavanja slobode 7. jula 2020. godine u Banjaluci.

U odluci o dopustivosti i meritumu, Ustavni sud je u obrazloženju naveo da ne postoji kršenje prava iz Ustava BiH i Evropske konvencije prilikom lišavanja slobode od pripadnika Policijske stanice Centar Banjaluka i Policijske stanice za intervencije.

U okolnostima konkretnog slučaja nema ništa što bi uputilo na zaključak da lišavanje slobode apelanta nije bilo u skladu sa materijalnim i proceduralnim pravilima nacionalnog prava, te da je bilo arbitrarno u smislu člana 5 stav 1 Evropske konvencije.

Ustavni sud BiH zaključio je da su neosnovani navodi apelanata da su nezakonito lišeni slobode i da je, zbog toga, povrijeđeno njihovo pravo iz člana II/3.d) Ustava BiH i člana 5 stav 1 Evropske konvencije.

– Ustavni sud zaključuje da ne postoji kršenje prava iz člana II/3.d) Ustava BiH i člana 5 stav 1 Evropske konvencije kada, u okolnostima konkretnog slučaja, nema ništa što bi uputilo na zaključak da lišavanje slobode apelanta nije bilo u skladu sa materijalnim i proceduralnim pravilima nacionalnog prava, te da je bilo arbitrarno u smislu člana 5 stav 1 Evropske konvencije – navodi se u odluci.

Ovu odluku Ustavni sud BiH donio je na sjednici održanoj 3. novembra.

Autor: SRNA/Srpskainfo