Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je otvoreno pismo potpredsjedniku Srpske Ramiz Salkiću, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Pismo premijera Srpske prenosimo u cijelosti:

Poštovani potpredsjedniče Republike Srpske,

obraćam Vam se kao potpredsjedniku Republike Srpske kojeg je na tu funkciju izabrao bošnjački narod, dok moj narod, Srbi u FBiH, nemaju tu mogućnost.

Takođe, kako ste se predstavili i potpisali tako nešto ne postoji pa se vi na ovaj način lažno predstavljate, pa ne vidim razlog ni da Vam odgovaram i samo ću Vas podsjetiti na nekoliko važnih činjenica.

Izabrani ste za potpredsjednika Republike Srpske i treba da naučite i titulare drugih institucija u Republici Srpskoj i da se pravilno predstavljate kada se obraćate.

Ne smeta vam plata potpredsjednika Republike Srpske i sve privilegije koje ta funkacija omogućava i koje godinama koristite, ali kada to zatreba u političke svrhe i za sitnu političku promociju iskazujete netrepeljivost i pozivate na ukidanje Republike Srpske i naprasno se se sjetite “ugroženih” prava bošnjačkog naroda.

Gospodine Salkiću, ako vam sve to ne odgovara, pozivam Vas da iz moralnih razloga podnesete ostavku na funkciju potpredsjednika Republike Srpske.

Republika Srpska svim svojim građanima omogućila je jednake uslove i prava na šta smo ponosni u Srpskoj.

Gospodine Salkiću, u nekim dijelovima FBiH, a Vi živite u FBiH, a zarađujete platu u Republici Srpskoj Srbi nisu ni konstitutivan narod što se garantuje Ustavom kao najvećim pravnim aktom i Srbi ne mogu imati legitimne predstavnike svog naroda u FBiH.

Lažno i uvredljivo ste se obratili, a kada to učinite po Ustavu i iskreno možemo razgovarati i Vlada Republike Srpske i ja lično opredjeljen sam i svakodnevno posvećen i radim za dobrobit svih građana u Republici Srpskoj.

Autor: RTRS