Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević izjavio je danas prilikom posjete Ribnjaku “Saničani ” da je to jedan hronični problem grada, ali i veliki potencijal grada Prijedora.

” Nama u Gradskoj upravi je u interesu da poslovanje bude onakvo kakvo treba biti i da počnemo da stvaramo prihod, a ne da stvaramo konstantne gubitke na ribnjaku”, rekao je Kovačević novinarima.
On je dodao da je za ponedjeljak najavljen početak izlova ribe te da se nada da će biti uspješno izvršena neformalna kontrola tog procesa i da neće biti javašluka i nekih nedozvoljenih radnji.

“Izlov će vršiti radnici ribnjaka s tim da ćemo mi u tom procesu imati 3-4 svoja čovjeka koji će učestvovati u izlovu i vršiti kontrolu. Ovo je privatna firma i mi neformalno možemo učestvovati u ovom procesu, ali ovo je problem koji se tiče svih nas “, rekao je Kovačević.
On je dodao da je ovo preduzeće dužno svojim radnicima 18-20 plata i da se nada da će ostvareni prihod od izlova biti iskorišćen u te svrhe.
Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić je izjavio da je Ribnjak “Saničani” jedno od najstarijih prijedorskih preduzeća i da je osnovan 1903. godine , kao i da se prostire na površini od 1.350 hektara.
“Ovo je jedan veliki potencijal grada i mi ga tako u principu i posmatramo i nama je u interesu da radi i dorpinosi lokalnoj zajednici,a sa druge strane u ovom stečajnom postupku u kojem se nalazi mi nastojimo da osiguramo ove nasipe kako bi bili čvrsti i sigurni da ne bi došlo do neke prirodne katastrofe”, rekao je Egić.
On je dodao da će tokom izlova biti angažovan određen broj ljudi iz ovog odjeljenja kako u kontroli, tako i u pomoći u plasmanu ribe.
” Već smo imali kontakte sa stečajnim upravnikom sa kojim imamo dobre kontakte i imamo obostranu korist od toga”, rekao je Egić koji je potvrdio da im je u nabavci 40 tona hrane za ribe ranije pomoglo Ministarstvo poljoprivrede.
On je potvrdio da je upravo juče održana Skupština povjerilaca i da je dogovoreno da se nastavi ova primarna proizvodnja ribnjaka koji trenutno ima 14 radnika.
” Gradska uprava ima određene ideje i prijedloge i u saradnji sa ministarstvom pripremamo nekakvu mogućnost daljeg razvoja ribnjaka”, rekao je Egić.
Ranije je rečeno da je ukupna vrijednost ribnjaka 18 miliona KM plus 2,2 miliona koje banka potražuje.To je vrijednost njihovog zemljišta i onog što oni imaju, tako da je stečajna masa veća od 20 miliona KM i ono što će u budućnost biti na prodaju ako pravosudni organi donesu takvu odluku.

Stečajni upravnik u Ribnjaku “Saničani” Mirko Marčeta izjavio je 3.avgusta prilikom posjete ministra poljopivrede Borisa Pašalića Ribnjaku da je stečajni postupak u ovom preduzeću otvoren 26. marta, a prva Skupština povjerilaca je bila 13. jula na kojoj su ispitana potraživanja.

“Prvenstveno smo zainteresovani da nastavimo ovu djelatnost i da se okruženje upristoji, kanali očiste i zbog proizvodnje ribe i zbog eko-sistema koji puno znači okruženju”, rekao je tada Marčeta.

Izvor: prijedorgrad