Dupli aršini prvog čovjeka Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandra Zolaka isplivali su na površinu sa jučerašnjim poplavama. Ako privremeno rješenje za hitnu nabavku kiseonika od Agencije za lijekove i Ministarstva civilnih poslova BiH traži Srpska, to se kategorično odbija, ali ako se ono traži zbog poplavljene Meserove punionice kiseonika u Federaciji BiH, onda se hitno donosi, kažu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

“Osim što bismo direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, koji sada traži od drugih privremeno rješenje, mogli upitati da li on i Agencija na čijem je čelu mogu garantovati da su sve dosadašnje isporuke kiseonika ove kompanije bile isključivo iz pogona koji je trenutno poplavljen, podsjećamo da je upravo on prethodno bilo kakva privremena rješenja apriori odbio, na posljednjoj vanrednoj Кonferenciji u oblasti zdravstva”, kažu iz Ministarstva.

Problem sa kisonikom Srpska vodi od prvog septembra. Gdje je Aleksandar Zolak bio i šta je radio dva mjeseca, pita premijer Radovan Višković.

“Oni predlažu nešto što smo mi tražili prije dva mjeseca i kad je to tražila Republika Srpska onda je bio decidan stav: ne može. Sad kad njihovi miljenici dođu u problem onda oni traže i u to u toku noći, može li se organizovati sastanak, imamo problem”, kaže Višković.

Kiseonika nikada više nije trebalo nego u pandemiji koronavirusa. Pogrešno je da na tržištu imate monopol samo jednog snabdjevača, što je u ovom slučaju kompanija Meser, kaže direktor UKC-a Republike Srpske.

“Pokazalo se da je najbolje rješenje ono što sam rekao i prvog dana, a to je da Agencija za lijekove da dozvolu privremenu dok traje pandemija svim proizvođačima i distributerima kiseonika da snabdijevaju zdravstvene ustanove kiseonika koji odgovara medicinskom, a da oni istovremeno kontrolišu kvalitet tog kiseonika”, kaže Đajić.

Zašto nije isto postupio i kada su srpske bolnice bile u nestašici kiseonika, htjeli smo da pitamo Zolaka, ali nije odgovarao na pozive. Stranački kolega Zolaka, Draško Stanivuković, je na svojim prethodnim konferencijama za novinare o problemu sa kiseonikom u Srpskoj, bio odlično upućen u zakone i podzakonska akta. Danas kao da je sve zaboravio.

“Ja ne znam u tom smislu proceduru, šta zakon nalaže i nisam neko ko može da odgovori na to pitanje, uzimajući u obzira da tek sam čuo kad ste mi vi postavili pitanje”, kaže Stanivuković.

Stranačke, ali i koalicione, kolege PDP-ovog Aleksandra Zolaka, koji su bili najglasniji kada se govorilo o kiseoniku u ustanovama u Srpskoj, danas na pozive nisu odgovarali. Neki su se i javili, ali su morali da prekinu zbog sastanaka ili parkiranja automobila. Na ponovljeni poziv nisu se javili.

Poplave jesu vanredna situacija, kao i pandemija. Poslanik Srđan Mazalica kaže da je Zolak pokazao kako se od opozicionara postaje neprijatelj svog naroda.

“Mislimo da je on isključivo radio u korist jednog od dobavljača kiseonika, što možda ne bi bilo sporno da to u ovom slučaju nije jedan dragocjen lijek”, kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NS RS.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak treba da odgovori kako to da u slučaju kompanije “Meser” traži hitno rješavanje problema, dok se oglušio na sve i jednu molbu kada je bilo riječi o nabavci kiseonika bolnicama u Republici Srpskoj. Javnost očekuje odgovor i na pitanje, rekla je Novaković Bursać, i  da li ijedan dobavljač trenutno ispunjava uslove da snabdijeva zdravstvene ustanove kiseonikom ili takav ne postoji, kaže Snežana Novaković Bursać.

Izvor: ATV