Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je Srni da je direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak “lijepo pokazao kako se od opozicionara postane korumpirani direktor i neprijatelj svog naroda”.

– Ali, njegovo djelovanje nas je još više učvrstilo u uvjerenju da je nedavno donošenje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske potpuno ispravan potez, jer preuzimanje nadležnosti /pa čak i samoopredjeljenje/ dobijaju na legitimitetu i opravdanosti u slučajevima diskriminacije neke federalne jedinice ili naroda, što je jedna institucija na nivou BiH upravo izazvala svojim djelovanjem – istakao je Mazalica.

Na pitanje da prokomentariše dopis koji je Zolak uputio Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara u kojem traži da se održi hitna sjednica Savjeta ministara i da se iznađe rješenje u vezi sa snabdjevanjem zdravstvenih ustanova medicinskim kiseonikom kako ne bi došlo do potpunog prestanka snabdjevanjem ovim lijekom, Mazalica je ukazao da je ključna rečenica u tom zahtjevu: “Da se u okviru ove situacije iznađe rješenje kako ne bi došlo do potpunog prestanka opskrbe zdravstvenih ustanova”.

– Dakle, za jedne ne može, a za druge može – ‘iznalaženje rješenja’, što zapravo ide u pravcu toga da Meserov pogon u Mostaru dobije papir i dozvolu, za šta očigledno nije ispunjavao uslove – rekao je Mazalica i upitao kako javnost može da zna da Meser iz tog pogona nije dobavljao kiseonik zdravstvenim ustanovama u BiH?

Poslanik SNSD-a je naglasio da Zolak treba javnosti u Republici Srpskoj da objasni kako to da “prestanak opskrbe” kiseonikom od najvećih dobavljača zdravstenih ustanova u Republici Srpskoj, a koju je izazvao upravo on svojim nezakonitim, neblagovremenim i rigoroznim postupanjem, nije kod njega izazvao potrebu da se traži “iznalaženje rješenja”, štaviše na pozive Vlade Republike Srpske se oglušivao i odbijao saradnju.

On je ocijenio da je očigledno da su dobavljači kiseonika iz FBiH kod Zolaka u povlaštenom položaju.

– Svi znamo da ovdje nije riječ o vrstama kiseonika različitog sastava. Isti je kiseonik. Poznato je da je Meser uzimao kiseonik od TGT-a i pretakao ga za potrebe svojih korisnika. Niko u BiH ne daje ‘papir’ za medicinski kiseonik na bazi laboratorijskog testiranja. Daje Agencija na bazi svog pravilnika koji je usvojen nezakonito. Zbog čega pogon u Mostaru nije imao dozvolu Agencije? Zbog čega Srebrena Malina nije imala niti jedan papir, a dobila je dozvolu od Zolaka – upitao je Mazalica.

On je konstatovao da se pravila poštuju prema potrebama pojedinih firmi, a životi građana se ugrožavaju kako bi se proizvodile krize, skupljali politički poeni i obračunavali sa političkim neistomišljenicima.

– Sve ovo vrijeme nismo vidjeli niti jednu konferenciju za štampu nedodirljivog direktora Agencije, koji je slao samo cinična i nedobronamjerna saopštenja i intervjue probranim medijima, ne dozvoljavajući da mu se postavi niti jedno pitanje koje on ne želi da mu se postavi. Da li takav čovjek i njegova politička stranka, gradonačelnik Banjaluke i njihovi poslanici rade u interesu građana Republike Srpske? Ili su strani agenti koji proizvode krize, ruše institucije i opstruišu odbranu Republike Srpske od napada koji dolazi iz Sarajeva – istakao je Mazalica, navodeći da je najbolje sve to objasnio njihov nekadašnji visoki funkcioner Slavko Vučurević.

Autor: SRNA/Srpskainfo