Obe supersile koje su u stanju parirati Sjedinjenim Entitetima Amerike (Rusija i Kina), napismeno su obavijestile izvjesnog K. Šmita da, što se njih tiče, nije visoki predstavnik. Nema šta tražiti pred Savjetom bezbjedosti UN, jer to tijelo nije postiglo saglasnost o njegovom imenovanju. On i pored toga, kao Švabo trajlala, sitnu knjigu piše.

Njegov izvještaj je čisti kontinuitet bezakoničkog i nedemokratskog zla, kakvo neprestano emituje kolonijalno-totalitaristička, okupaciona ustanova OHR. Ne pokazuje ni trunku razuma, neophodnog za promjenu pristrasnog stava, kako bi se procesi usmjerili ka pregovorima i održivom miru.

Zlo generiše ambasadorska i novospahijska Baščaršija. Pretaču čistu silu u zakon spojenih posuda. Njim već četvrt vijeka pokušavaju udaviti Republiku Srpsku. Kokoška presuđuje jajetu da je starija, a drugačija viđenja su krivično djelo.

Ustavni sud BiH, koji umjesto tumača ustava i zakona sebe proglašava zakonodavcem, zatvara krug nasilno formiranim Sudom BiH. Sud nametnut zakonom iz OHR, uz tri strane sudije ustava i promuslimanskog “vrhovnog tumača Dejtona”, kao civilizacijsku obavezu predstavljaju neograničeno ugađanje bašibozluku. U slučaju konstitutivnosti, vojne imovine, poljoprivrednog zemljišta, šuma, voda…

Dugi uvod, gdje Šmit isključivo krivi Srpsku kojoj je to prekipilo, samo u pola rečenice se dotiče stvarnog problema. Potpuna disfunkcionalnost Efbiha, u kojem već tri godine od završetka izbora nije formirana vlada, za njega nije problem prvog reda. Još manje prijetnja demokratiji ili miru.

Nigdje, ali nigdje u 55 tačaka njegovog izvještaja nema odstupanja od onoga što su radili prethodnici. Posebno je opasna njegova žustra odbrana nametnutih odredbi Klovna Valentina. U tački 45. Šmit poziva PS BiH da “održi javne rasprave u saradnji sa civilnim društvom i da se donesu amandmani ukoliko je to neophodno” na Inckov oktroisani zakon. Ali ga brani, hvali i već unaprijed presuđuje da nije usmjeren isključivo protiv Srba. Kao što jeste.

Hrvata se sjeća još dva puta. U tački 28. kada pominje njihovu pobunu iz 2001. godine, kao “najusporediviju sa ovim što se sada dešava”, te kada govori o izbornoj reformi koju “koči uglavnom HDZ BiH”. Sve ostalo su krivi Srbi, SNSD i Milorad Dodik lično. Bacajući jabuku razdora, podvlači razliku u stavu, odnosno podršci opozicije kod “Inckovog zakona” i u namjeri vraćanja nadležnosti.

Naglasak izvještaja je upravo da proces nasilnog oduzimanja nadležnosti, ne može biti obrnut i da je to prijetnja miru. U 20. tački izvještaja se poziva na član 3.5, aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, te pominje “dodatne nadležnosti koje može preuzeti država”. Simptomatično, kao primjer pozitivne prakse ističe, da upravo na osnovu toga formirane institucije rade na pridruživanju EU i NATO. To je valjda nešto najvažnije. Osim što je čisti sukob interesa u demokratskom svijetu!

Jedan Nijemac, zagovara pridruživanje državnom i vojnom savezu kojem pripada i njegova zemlja, kao uslov da on ode kući. Računica je 5+2, a ne odobrenje na referendumu u oba entiteta. NATO i EU nijesu tako naš mogući izbor, već naša obaveza! Prijeti nam kod Brčkog i zaziva povećanje broja tuđinskih vojnih čizama. Za sve je rješenje “odlučna reakcija međunarodne zajednice”.

Šmitov ton je tabloidno antisrpski. Dovoljno je reći da kao prvu pozitivnu vijest on navodi rušenje srpske crkve u Konjević Polju. U tački 25. pominje aferu kiseonik. Ne, recimo, suđenje Srebrnoj malini za respiratore.

Vrhunac je tačka 29. o njegovoj “zabrinutosti zbog glasova da se pokušavaju uspostaviti i unaprijediti vojni kapaciteti RS”. Što je čista laž! Nažalost, ali laž. Pored ogromne količine konkretnih ratnih prijetnji iz Efbiha, koje ne postoje u izvještaju, jasno je da Srbi nemaju šta pregovarati sa Kristijanom. On je potpuno opredijeljen.

Više od ovoga bi bilo samo da uzme pištolj i ubije srpskog svata.

Oni koji su mu pisali izvještaj, komično se odaju u fusnotama. Za opadanje Srpske, samo je jednom uzet izvor iz Narodne skupštine RS. Logično bi bilo da je državna televizija pouzdan izvor Dodikovih riječi, ali oni citiraju samo ono što čitaju: Kliks.ba, Indeks.hr, Vijesti.ba, N1.ba, Oslobođenje.ba… RTRS se pojavljuje isključivo preko linkova sa Jutjuba sa pres konferencije.

Na koncu, Šmitu je jasno da je njegov non pejper u Savjetu bezbjednosti ravan toalet papiru, ali zabrinjava uporna odlučnost da u tu svrhu šalje šmirgl papir.

Izvor: Frontal.rs