Politički analitičar Stevica Deđanski izjavio je da posjetu mađarskog premijera Viktora Orbana Republici Srpskoj, odnosno Banjaluci, a ne Sarajevu, kao predstavnika jedne od zemalja članica EU, ne treba potcjenjivati, nego baš i precjenjivati.

– To je jedan presedan koji će, vjerovatno, u narednom periodu dobiti na zamahu i sve više poklonika… Tako da je dobro ovako preventivno pokazati da neće baš proći lako da se krši međunarodno pravo – ocijenio je Deđanski.

Podsjetivši da je tokom posjete razgovarano o ekonomiji, zato što je to interes i Mađarske i Republike Srpske, Deđanski je istakao da je dolazak Orbana kao predstavnika jedne zemlje EU, koji je posjetio Banjaluku, a ne Sarajevo, nesporno vrlo važna činjenica.

– Vrlo bitno je pokazati da i u EU postoje zemlje koje shvataju činjenično stanje na terenu, odnosno ko pravi problem u BiH, ko pokušava da napravi nestabilnost u regionu, a nemaju svi iste interese – rekao je Deđanski, koji je direktor beogradskog Centra za razvoj međunarodne saradnje.

Prema njegovim riječima, ako neke zapadne zemlje imaju interes da naprave nestabilnost time što pokušavaju da ukinu Republiku Srpsku, neke druge zemlje to ne žele, zato što shvataju da je mnogo bolje imati mir i funkcionalnu državu.

“To je ono što Srpska i Srbija sve vreme zastupaju, da se mora poštovati međunarodno pravo, Dejtonski sporazum i da, ako se radi u okviru toga, neće biti problema”, napomenuo je on.

Deđanski je rekao da Orban u posljednje vrijeme pokazuje veliku hrabrost u nekim svojim potezima u odnosu prema EU i što je najvažnije – nije usamljen.

On je naveo da cijela Višegradska grupa /Mađarska, Češka, Slovačka i Poljske/, a širi se i na druge zemlje, shvataju da ne treba samo slijepo da slijede zemlje osnivače EU, koje u principu izgleda brinu samo o sebi, jer bogatiji žele da budu još bogatiji i da, upravljajući krizama u regionu, i dalje se pitaju za sve i svašta.

– Hvala Bogu, pored naših tradicionalnih prijatelja Rusije, koja je najvažniji, i Kine, koja pokazuje sve veće interesovanje za ovaj region, imamo sada i zapadne zemlje koje to shvataju. Počinje se polako – rekao je Deđanski.

On je naveo da će neko možda reći da Mađarska nije toliko uticajna zemlja. “Naravno nije kao Njemačka, ali ne možemo da kažemo da je neuticajna. A osim toga, važno je da se krene i tim putem, odnosno da i zapadne zemlje pokazuju spremnost da se situacija reši na obostranu korist”, dodao je on.

Deđanski je rekao da je ključno što ni u jednom momentu Srpska, niti Srbija nisu tražile da se brane interesi Srbije ili Srpske, nego pravila koja su propisana – međunarodno pravo, koje se nekako uvijek krši kada su u pitanju srpski interesi.

On je dodao da takav stav Srbije i Srpske olakšava prijateljskim zemljama da brane njihov stav, zato što nisu eksplicitno stale na stranu Srbije, odnosno srpskog naroda, nego na stranu međunarodnog prava.

– Zbog toga sve više dobijamo podršku u svetu, što velikih sila, a bogami i ovih malih zemalja, koje su jako važne. Ne mislim samo na Mađarsku, nego i druge male zemlje, koje imaju svaka glas u UN – dodao je Deđanski.

On je istakao da Srbija i Srpska treba samo da vode dosljednu politiku i ni u kojem momentu ne smiju da budu taj neki okidač za neki odgovor drugih strana.

– Јednostavno, mi treba da se bavimo ekonomijom i tražimo da se poštuje međunarodno pravo i sve će polako doći na svoje mesto. Samo treba izdržati – zaključio je Deđanski.

Autor: SRNA/RTRS