Doktor političkih nauka Vlade Simović smatra da posjeta premijera Mađarske Viktora Orbana Banjaluci predstavlja veliki politički i diplomatski događaj za Republiku Srpsku, jer je riječ o jednom od uticajnijih lidera na prostoru šireg regiona.

– Politika koju provodi Orban je politika zaštite i očuvanja nacionalnog suvereniteta. Ova politika u ovom trenutku odgovara Republici Srpskoj koja svojim posljednjim aktivnostima traži povrat svojih nadležnosti i da ojača svoj suverenitet i poziciju unutar BiH – izjavio je Simović Srni.

On je ocijenio da to nije bio običan sastanak, već sastanak u okviru kojeg je postignut niz određenih aktivnosti koje će se realizovati u narednom periodu, a od kojih će imati ekonomsku korist Mađarska i Republika Srpska.

– Čini mi se da je Orban shvatio da Republika Srpska može da bude jako dobar partner u ekonomskom i političkom smisu Mađarskoj, što je i pokazao dolaskom sa velikom delegacijom i ova posjeta je od velikog značaja – rekao je Simović.

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban sa saradnicima boravio je juče u prijateljskoj posjeti Republici Srpskoj.

Delegacija Mađarske, u kojoj je bio i ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, sastala se u Banjaluci sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Autor: SRNA/RTRS