Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik istako je da Srpska neće odustati od vraćanja nadležnost, te dodao da je rok od šest mjeseci da se sve uredi.

Zaključcima sa sastanka i izjavom lidera SNSD-a Milorada Dodika razjašnjena je dilema koju je svojom izjavom nametnuo Eskobar, a koju je lider SDS-a Mirko Šarović protumačio kao Dodikovo odustajanje od vraćanja nadležnosti Srpskoj.

– Što se tiče ovog što je Eskobar rekao da je “Dodik spreman da razmisli o nečemu” ja sam njemu rekao da idemo sa informacijom i da ćemo dati rok od šest mjeseci da se ovo sve uredi kako treba. Kako je zaključivao to je njegov problem, a vidim da gosopodn Šarović pokušava da se izvuče iz gliba. Za mene je rekao neke druge stvari, ali i ja sam njemu odgovorio – istakao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka vladajuće koalicije.

On je dodao da ga je kao srpskog člana Predsjedništva BiH zamolio zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar da se sastanu i da je odbio da se ti razgovori održe u američkoj Ambasadi u Sarajevu.

– Ono šta je Eskobar rekao poslije Mirka Šarovića i njegovog telefonskog razgovora, kada je govorio o tome kako je pridobio opoziciju da ne bude dio jedinstvene odbrane Republike Srpske, težina je tog razgovora sa Eskobarom. Što se tiče onoga šta je Eskobar rekao da ja spreman da nešto razmislim o nečemu, rekao sam mu da mi idemo sa informacijom i da ćemo dati rok od šest mjeseci da se ovo uredi kako treba – naglasio je Dodik.

Dodik kaže da se Šarović pokušava izvući iz “gliba u koji se uvalio” jer je Eskobar za njega rekao da je dio onih ljudi koji razbija srpsko jedinstvo na odbrani Republike Srpske.

– Da sam danas zagrlio Ekobara i pitao ga šta želi i onda bih bio sigurno dobar i prihvatljiv kao što su neki tajkuni iz regiona koji se u Vašingtonu viđaju s njim i sada su mu dobro došli. Јa nisam taj i to se neće ni desiti – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da će u političkom smislu Šarović biti “skelet političara nakon sljedećih izbora”.

– Veleizdajnički proces zvani Mirko Šarović nastavlja u različitim oblicim, u saradnji sa Bakirom Izetbegovićem i američkom administracijom i to uvijek završni pogubno za one koji to rade – zaključio je Dodik

Autor: RTRS