Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković smatra da Kristijan Šmit neće donijeti bilo kakvu tešku ni radikalnu odluku, ističući da ranije nije imao legitimitet, a da je sada sporan i njegov legalitet.

– Postavlja se pitanje da li je on visoki predstavnik, što mi stalno tvrdimo da nije. To se pokazalo i sjednicom Savjeta bezbjednosti UN, gdje prvi put nije dozvoljeno da se iznese izvještaj o radu OHR-a – rekao je Petković.

Petković je izjavio da Republika Srpska posljednjih godinu dana ima odlične odnose sa Rusijom, a onda i sa Kinom.

– Da nije postojala ta diplomatska ofanziva, ali i saradnja Republike Srpske prema ove dvije svjetske sile, sigurno ne bismo dobili takvu zaštitu. Nismo je imali ranije, od rata do posljednjih nekoliko godina. Značajno je da smo svjesni da, osim Srbije, imamo iskrenu podršku Rusije i Kine, što nam daje drugačiju poziciju u međunarodnim odnosima – naglasio je Petković.

Petković je istakao da je ovo jedan od najznačajnijih trenutaka i diplomatskih pobjeda Srpske.

Govoreći o ustavnom i zakonskom osnovu da Republika Srpska povuče saglasnost za formiranje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH, Petković je naveo da su pravnici mišljenja da ta mogućnost postoji.

Prema njegovim riječima, ustavi BiH i Republike Srpske govore koje su nadležnosti Srpske, a koje BiH.

– Nikada Sud BiH, Tužilaštvo BiH, ni VSTS nisu postali sastavni dio Ustava BiH. Stoga, smatramo da postoji ta mogućnost i da možemo o njoj otvoriti raspravu. Da li će Republika Srpska donijeti zakone o viskog sudskom i visokom tužilačkom savjetu Srpske, ostaje da se vidi – kaže Petković za – EuroBlic.

Petković je naglasio da se u praksi pokazalo veoma loše to što je formiran zajednički sudski i tužilački savjet, pogotovo što u tome postoje još i advokati.

– Imamo situaciju da sudije biraju advokati, sudije i tužioci, pa onda i tužioca. Tu se govori o raznim trgovinama uticaja. Kada je formiran VSTS BiH željelo se da se politika ne miješa u izbor sudija i tužilaca, koji su ranije birani u parlamentima. Sada možemo reći da je napravljena još lošija situacija, da smo politiku ubacili u pravosuđe – istakao je Petković.

Autor: SRNA/RTRS